Inför skrivandet av den här guiden har jag talat med en rad förlagsanställda och personer på kommunikationsbyråer som arbetar med att marknadsföra böcker. Allihop understryker vikten av att fokusera på skrivandet och inte tänka för mycket på marknadsföring för tidigt. Som en av dem säger: »Är det en bra bok så är det en bra bok. Du kan sminka upp liket, men du kan inte få det att dansa.«
Grunden är alltså ett välskrivet manus och det kan du inte fuska dig fram till. Men så länge tankarna på marknadsföring inte går ut över ditt skrivfokus, finns en hel del saker du kan göra för att boken ska hitta sina läsare.
Medan du skriver
Parallellt med skrivandet kan du framförallt ägna dig åt kvalificerat tankearbete. Att lyfta fram en bok handlar delvis om att bygga upp en sorts författarpersona; att lyfta fram och förstärka vissa saker som kan bära boken och få dig att sticka ut från mängden. Kanske handlar det om att du kommer från en viss trakt och skildrar den – som Karin Smirnoff, som starkt förknippas med Västerbotten. Eller att du har expertis eller yrkeserfarenheter som går igen i dina böcker, som den före detta polisen och deckarförfattaren Anna Karolina. De båda har förstås andra intressen, kunskaper och egenskaper, men det är just Västerbotten och landsbygd som kopplats samman med Smirnoffs författarskap, och polisarbete med Anna Karolinas.
Tidsbegränsat erbjudande
Du behöver vara prenumerant för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digitala Skriva!
Har du redan ett konto? Logga in här.