På nyårsdagens kväll när barnen låg nedbäddade i sina sängar med varsin bok gav jag min sambo papper och penna och en uppmaning: »Skriv ner fem mål för nästa år. Och fem förslag på förändringar som möjliggör de målen.«
Jag skäms för att ens berätta detta, det ska ni veta. Gränsen mellan att tvinga någon att skriva ned sina mål för 2025, och att tvinga någon att repetera affirmationer och göra Youtubeyoga och använda eye patches, den är fan så hårfin. Men nu var jag desperat och desperata situationer tarvar desperata åtgärder.
Satan, vad det gruffades och stånkades från hans hörn av köksbordet. Lätt sliten efter ett framåtlutat nyårsfirande följt av en nyårsdag med sju sockerstinna barn i ett litet hus med ösregn utanför fönstren, kämpade han mot instinkten att dra kollegieblocketi väggen.
»Förklara för mig vad skillnaden är på ett mål och en förändring då? Att börja träna, vad är det till exempel? Det är ju både och.«
»Skitsamma«, svarade jag, »det viktiga är att du skriver något.«
Det gick en kvart. Sedan satte vi oss mittemot varandra med varsitt papper. Motviljan låg i luften men också, kanske, en strimma av hopp.
När vi båda hade läst upp vad vi skrivit, möttes våra blickar över köksbordet. Vi hade mer eller mindre skrivit samma saker. Inget stort eller ouppnåeligt. Ändå var detta alltså saker vi – uppenbarligen – hittills inte hade lyckats med.
Om jag skulle tvinga er Skrivaläsare att göra samma sak, tror jag att ni skulle sätta någonting skrivrelaterat som en av era fem. »Börja skriva«, eller »skriva klart«. För det tror jag att ni vill. Och då är det väl synd att göra en massa annat men inte justdet?
I en text jag skrev 2018 om att skapa utrymme för skrivandet intervjuade jag psykologen Malin Bergström. Hon pratade om att lägga sin kraft på rätt saker och sade: »Det finns en väldigt petnoga inställning till utseende, heminredning och familjeliv och en massa föreställningar om vad som är ›måsten‹. Går det att sänka ambitionerna på något område? Om skrivande verkligen är viktigt måste man rannsaka sig själv, och göra upp med vissa föreställningar om vad som ›måste‹ göras.«
Klipp till: mig, vid köksbordet i förrgår kväll, där jag, en petnoga människa med en massa föreställningar om vad som är ›måsten‹, en människa som just tvingat min sambo att måla om tre rum på övervåningen i nya kulörer för att jag annars inte kunde stå ut; klipp till hur jag med affirmations-yoga-röst förklarade att vi »måste lägga vår kraft på rätt saker«.
Som sagt, det är inte lätt för mig att berätta detta.
Till mitt försvar: det var nyårsdagen och säg en dag på året när man befinner sig i ett märkligare, skörare sinnestillstånd?
Vad jag försöker säga är att vi alla egentligen vet vad som är viktigt och hur vi ska göra. Om du vill skriva klart ditt manus; skriv klart ditt manus. Allt annat kommer sen. Allt annat löser sig. Springer du aldrig en halvmara och skuttar dina barn inte runt i ekologiska kläder i brända jordiga toner och är ditt badrumskakel fult eller kanske till och med du, ful alltså, så har du i alla fall åstadkommit något som är för evigheten.
Veckans …
… nya läsning
När Emma Karinsdotters normkreativa kapitelbok Lisbet och Sambakungen såldes till ett japanskt förlag fick boken landa i hennes absoluta drömland – men också i en helt annan kulturell kontext. Hon bestämde sig för att trotsa sitt flygförbud och följa efter boken. Nu kan du läsa hennes roliga och personliga reseberättelse.
… nya läsning 2
Har länge tänkt att jag ska sticka Helsingborgsförfattaren Conny Palmkvists hyllade böcker i händerna på min nioåring. Lämpligt nog hade det landat ett bokpaket på kontoret i mellandagarna, med hans nya Det är en evighet till stjärnorna. Jag läste de tio första sidorna och lade sedan ner boken i ryggsäcken.
… nya färdsätt
Jag ska köpa en cykel! I det där måldokumentet skrev jag »börja cykla till jobbet« och eftersom min cykel stals 2023 är det så att säga dags att agera.
… nyord
Mitt värsta ord i Språktidningens och Språkrådets lista över nya ord är tveklöst »looksmaxing«, vilket är »en strävan att optimera sitt utseende med hjälp av exempelvis kost, träning, hudvård och kirurgi«. Det är alltså detta ni inte ska göra istället för att skriva klart ert manus.