Christine Bergkvist Björklund, vinnare av Skrivas och Vulkans stora novelltävling 2017.

Hon skrev bästa novellen

Över tusen bidrag, hundratals timmar av läsning och intensiva jurydiskussioner, men nu är det avgjort! Med sin humor och imponerande rytmkänsla vinner Christine Bergkvist Björklund Skrivas och Vulkans stora novelltävling på temat »Passageraren«.

Hur arbetade du fram den här novellen?

– Det är svårt att förklara, ibland är det fragment som kommer först. Det kan vara en mening eller ett par ord som sätter någon slags ton. Här var det någonting med att huvudpersonen stulit en kvinna och att det fanns ett komplicerat förhållande mellan honom och hans mor. Ibland flödar skrivandet, jag behöver inte tänka så mycket utan det är bara att hålla i pennan, eller snarare tangentbordet, och låta det komma.

Din novell har en väldigt ­speciell ton, vad har du ­inspirerats av?

– Jag har inte haft någon speciell inspirationskälla, det finns ingen förlaga eller någon verklig händelse. Men jag läser mycket Torgny Lindgren och Per Olov Enquist. Sedan jag flyttade från Norrland blir jag en mer sentimental norrlänning för varje år som går, det tror jag också har påverkat själva stilen.

Christine Bergkvist Björklund

Ålder: 35

Bor: Uppvuxen i Medelpad men bor idag i Trekanten utanför Kalmar.

Annons

Familj: Gift.

Gör: Polisområdeskommunikatör.

Så hur resonerar du kring din stil?

– Jag har alltid haft svårt att skriva långt. Jag har lättare för att skala bort saker och svårare att skriva miljöbeskrivningar. Men ibland är det en fördel när det är avskalat, då man får fram kärnan i berättelsen. Jag brukar börja så. Vad vill jag få fram med texten? Sen broderar jag utifrån det, snarare än tvärtom.

Vad brukar du skriva om?

– Mina noveller har samma utgångspunkt, de utspelar sig någonstans i Norrland. Många gånger tar jag fasta på fördomar som finns om norrlänningar, om hur de är som personer eller hur de bor, att det är långt mellan grannarna eller att det alltid är mörkt, kärvt och kallt. Det är en röd tråd som går igenom det mesta jag skriver. Nu när jag inte bor där längre kan jag tillåta mig att se på det på ett annat sätt och vara lite djärvare.

Hur ofta skriver du?

– När jag var liten satt jag alltid och skrev under skoltid, fast jag borde ha pluggat matte istället. Det har alltid varit viktigt för mig att skriva och läsa, alltid. Det blir mer sporadiskt nu för tiden, det är som med mycket annat. Jag ska få tiden att gå ihop, med jobb och familj. Ibland finns det mer och ibland mindre tid för det. Det mesta som jag skriver hamnar ändå i den klassiska byrålådan.

Annons

Hur ska du fira vinsten? 

– Jag firar i känslan av att någon annan tycker om det jag skriver. För jag har en lite egen stil och alla behöver inte gilla mina texter. Det räcker att någon endaste till tycker att det är bra skrivet, då blir jag fylld av glädje. Och att jag då vinner en så här stor tävling, det är väl klart att den känslan kan jag leva på väldigt länge!

 

Läs vinnarbidragen

1:a plats: Christine Bergkvist Björklund – Åskmuller över Stenskärva

2:a plats: Gunvor Härenstam – Gränsen

3:e plats: Helen Johansson – Suzanne

4:e plats: Anna Forsander – Passageraren

5:e plats: Jennifer Linge – Älgkons operett

6:e plats: Linus Lekander – Larv

7:e plats: Benny Fröjd – Agenten

8:e plats: Lisbeth Nordin – Julia

9:e plats: Pär Lifvergren – Enkel biljett till regnbågen

10:e plats: Lina Lundahl – Bussresan from hell

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #6 2017 (08 oktober 2017) och är skriven av .