Författarskolan i Lund – det gör eleverna i dag

Under två år levde eleverna på ­Författarskolan i Lund med sina skriv­projekt och författarambitioner på heltid. Skriva sökte upp klasskamraterna tio år senare för att fråga vad de hoppades på – och hur det blev.

Eftermiddagen den 31 augusti 2010 i Lund var kylig för årstiden. Men regnfri, vilket var överraskande med tanke på att denna skånska sommar hade varit millenniets blötaste. Den rikliga nederbörden märktes i Helgonabacken, där ekarna, bokarna och lindarna tronade grönare än vanligt. Annars var det mesta som det brukar i lärdomsstaden. Nyblivna studenter vimsade runt på jakt efter institutioner. Det pampiga Universitetsbiblioteket rustade för ännu en termin av förkovring. 

I UB:s grannbyggnad – det så kallade SOL-huset – hälsades de nya studenterna välkomna till Författarskolan. Bänkarna i sal H135a stod uppställda i en kvadrat, vilket gav optimala förutsättningar för att skärskåda varandra under upprop och presentation.

Några få kunde redan titulera sig författare – som Freke Räihä som nyss fått diktsamlingen Svenska träd utgiven. Andra hade drömt länge om att bli det – som Åsa Foster som skrivit mycket i ungdomen men sedan inte tagit sig tiden. Och Tove Folkesson, som var musiker och mest hade skrivit låttexter parallellt med arkitektstudierna. 

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #1 2022 (07 februari 2022) och är skriven av .