Kristina Sandberg tror att hennes erfarenheter som psykolog hjälpt henne när hon skrivit. – Jag är inte främmande för mörka sidor hos människor. Maj behöver inte vara enbart sympatisk, hon får vara mänsklig.

Skammen satte igång någonting

När Augustprisvinnaren Kristina Sandbergs mormor gifte sig togs aldrig något bröllopsfotografi. 70 år senare frågade hon sin mormor varför – och fann en skamlig familjehemlighet som fick mormodern att resa sig och gå utan ett enda ord. Där fanns fröet till romantrilogin om hemmafrun Maj.

En tidig måndagsmorgon i en trerummare i Haninge, slutet av september 2010. Kristina Sandberg är trött. Hon har haft svårt att sova, snurrat omkring mellan lakanen utan att få ro. Den här måndagen är recensionsdag för Att föda ett barn, första delen i hennes tänkta trilogi. Ett storskaligt litterärt projekt som också är ett löfte till henne själv: att lägga psykologkarriären åt sidan och satsa fullt ut på författarskapet. Om det så bär eller brister.

Dagen innan, på tåget hem från Göteborg och Bokmässan, lutade sig Kristinas man Mats mot henne:


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges enda tidning för skrivande människor i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till vår webbplats med över 850 artiklar som hjälper dig utveckla ditt skrivande.
  • Möjlighet att delta i alla våra tävlingar.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?