Johannes Anyuru. Foto: Ola Kjelbye

»Det ska finnas något som oroar«

Johannes Anyuru ville skriva om nuet. Det kunde inte bli någonting annat än en allvarlig och sorglig bok: om terror, ­fascism och om hur svårt det faktiskt är att leva tillsammans.

Det är fyra dagar kvar till julafton, men ingen snö. Trångt på Göteborgs centralstation. De många väntande resenärerna scrollar likgiltigt på sina mobiltelefoner där nyhetsflasharna berättar om ännu ett terrorattentat. En ung man, som medierna senare ska beskriva som en radikal islamist, körde i går kväll en lastbil rakt in i en julmarknad i Berlin och dödade tolv personer.

Johannes Anyuru har läst om det. Förfärats, förstås. Men för första gången känner han inte att det som skett skakat om hans text, att han måste skriva om den ännu en gång till.

– Det är nog för att den äntligen har hittat sin form. Och den formen är mitt svar, som författare och som muslim, på att leva i den här tiden. Det är fasansfullt varje gång jag vaknar och ser att det har skett ännu ett terrorattentat i mitt namn. Att någon tänker: Det är det här som är Johannes religion. Boken är mitt försök att säga någonting om detta. Det har varit svårt men nödvändigt och den kommer ju kusligt rätt. Även om »rätt« är ett märkligt ord i sammanhanget, säger han.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #2 2017 (20 februari 2017) och är skriven av .