»Får jag betalt för idén?«

Vad är det egentligen en författare får betalt för av förlaget – idén, texten eller båda ­sakerna? Jurist Ana Rahbari lotsar en fundersam barnboksförfattare.

Jag har en idé till en barnbok. Jag har ­skrivit ett utkast till manus och pratat med en illustratör som börjat skissa på karaktärerna till boken. Vi har gemensamt träffat ett förlag. Nu undrar jag hur ersättningen kommer att fördelas mellan oss? Kommer jag att få betalt för idén, eller bara för den text jag skrivit? 

/Robert 

Upphovsrätt till ett verk uppstår formlöst hos den person som skapar verket, som exempelvis när du som författare skriver ett manus eller när din kollega illustrerar karaktärerna. Upphovsrätten ger inte skydd för den idé eller det motiv som ligger bakom verket, vilket också innebär att du inte kommer att erhålla någon ersättning för idén. Det är verkets konkreta form som skyddas. Om ni skapar ett verk tillsammans kan det vara så att ni har gemensam upphovsrätt. 

Det kan vara en bra idé för er att komplettera upphovsrätts­lagens regler med ett samarbets­avtal. I avtalet kan ni som upphovspersoner komma överens om hur upphovsrätten ska ­placeras och hur ert samarbete ska fungera. Många väljer att fördela den 50/50, men det finns inget juridiskt hinder för att använda de siffror som matchar i ert fall. För det fall det är fråga om en barnbok där 50 procent av boken består av illustrationer och 50 procent av text, är dock det vanligaste att man fördelar upphovsrätten 50/50.

Det är viktigt att tänka på att en gemensam upphovsrätt innebär att ni för hela verkets skyddstid måste vara överens om de upplåtelser ni gör. Om ni planerar att investera pengar i projektet, eller om ni inte går in i projektet på lika villkor, tycker jag att det är klokt av er att kontakta en jurist.

När det blir dags att teckna förlagsavtal fungerar det ­normalt så att förlaget kommer överens med upphovs­personerna gemensamt om villkor och ersättning. Sedan tecknas avtal separat med ­respektive författare och ­illustratör.  

 

Annons

Tips till författare som jobbar tillsammans med en annan upphovsperson

• Fundera över hur ni vill arbeta.

• Kom överens om en modell för hur ni placerar upphovsrätten – schablon, egna kapitel, procent av antal sidor et cetera. Det finns inget rätt eller fel. Det vanligaste är en 50/50-schablon.

• Tänk på att ni behöver vara överens för att kunna upplåta verket vidare till förlag. Om en av er inte längre vill att verket ska publiceras har han eller hon veto vid gemensam upphovsrätt.

• Vänd er till en jurist om ni planerar att investera ekonomiskt i projektet.

Artikeln publicerades i Skriva #4 2020 (17 augusti 2020) och är skriven av .