Att leva som författare

Johanna Nilsson debuterade som 23-åring. Vid 40 års ålder har hon hela nio vuxenromaner och sju barn- och ungdomsböcker utgivna och kan idag leva på sitt författarskap. Men hur håller man skrivarglöden och inspirationen levande bok efter bok och hur hittar man romanidéer som håller? Johanna Nilsson delar med sig av sina erfarenheter.

Baserar romangestalterna på sig själv

Johanna Nilssons romanidéer börjar nästan alltid med att en karaktär kommer till henne, en person vars egenskaper och liv hon bara måste skriva om. Karaktärerna i böckerna bär inte sällan drag som påminner om henne själv.

– Jag tror att berättelserna blir trovärdigare när man hämtar inspiration från sitt eget liv och hoppas att det finns en liten del av Johanna i allt jag skriver, säger hon.

Hon skriver ofta om personer som lever utanför samhällets ramar – utstötta, udda och sårbara individer som inte klarar att hålla sig till gällande normer. Den senaste vuxenromanen, Jag är den som skall komma, är inget undantag. Boken kom ut i början av 2013 och handlar om Bernice som efter ett sent missfall är ur balans. En natt går hon ut i regnet och träffas av blixten. Hon upplever då att hon får en kallelse, att hon är en ny Messias på jorden och syster till Jesus Kristus. Men omvärlden vill inte bli frälst och Bernice läggs in för tvångsvård på en psykiatriklinik.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #1 2014 (20 december 2013) och är skriven av .