Foto: Lars Sundh

»Summan av alla valen blir boken«

Viktigast av allt: hon kan inte berätta hur du ska göra, men gärna om hur hon gör. Bodil Malmsten har nyligen kommit ut med en bok om konsten att skriva, men utger sig inte för att ha svaren på några frågor. Kanske just därför finns här så mycket att lära.

Den här gången trodde hon inte att det skulle vara några problem. Bodil Malmsten inbillade sig att stora delar av materialet redan fanns där när hon började arbeta med det som nu blivit Så gör jag: Konsten att skriva.

– Jag tänkte att det här kan jag. När min redaktör kom med idén – ska inte du skriva en bok om att skriva – så ramlade en pollett ner: plopp! Jag har skrivit så mycket om det i alla andra böcker. Till exempel tror många att Priset på vatten i Finistère handlar om en kvinna i mogen ålder som lämnar allting och bara drar. Men för mig, när jag skrev den, så var det en person som vill lämna och bli fri, men aldrig blir det, eftersom skrivandet finns där hela tiden. Jag har egentligen bara skrivit om att skriva, hela tiden.

Vad förvånade dig under arbetet med Så gör jag?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #1 2013 (20 december 2012) och är skriven av .