I Negar Nasehs böcker ligger det mesta under ytan. Med ett avskalat språk och återkommande detaljer bygger hon upp en oro som drar åt psykologisk thriller. Foto: Adam Nilsson

»Jag jobbar gärna med små medel«

Ett ungt par i ett hus vid medelhavet, en tryckande värme, och en hotfull känsla av katastrof bakom den trygga fasaden. I sin roman De fördrivna bygger Negar Naseh upp spänning som går att skära med kniv. Helt utan action.

Det händer inte särskilt mycket, ändå är det stor dramatik. Hur funkar det?

– Jag tänker att det är så livet är för de flesta, och det var viktigt att försöka skildra de här personerna på ett sätt som kändes sant. De lever rätt statiska, trygga liv och samtidigt pågår en flyktingkatastrof på medelhavet. Fruktansvärda saker händer nära inpå dem och det ville jag ställa i förhållande till den här lilla familjetillvaron. Hur förhåller de sig till det? Eller hur förhåller de sig inte till det? Istället för att konfronteras med katastrofen rent fysiskt eller se den på nära håll, får de ställas inför sin oförmåga att handskas med det och sitt dåliga samvete över att de egentligen inte bryr sig. För så tycker jag ofta att det är, särskilt i en priviligierad medelklass. Människor lever ofta i en väldigt sluten tillvaro.

Du placerar spänningen på det inre planet?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #2 2017 (20 februari 2017) och är skriven av .