Bild: Kim Svensson

Sex strategier för ditt skrivande

Drömmer du om att skriva en roman men är ovan vid hantverket? I varje nummer av Skriva kommer Erik Grundström att ta dig igenom några grundläggande aspekter av skrivandet. I detta nummer: Välj en strategi för ditt skrivande.

När du skriver en roman eller en längre novell så behöver du kunna växla mellan två olika blickar. Den ena blicken handlar om att betrakta historien som helhet: Fungerar det? Håller berättelsen ihop?

Den andra blicken har fokus på just den scen du för tillfället skriver. Detta är viktigt. En bra roman består av bra scener, vilket kan låta självklart men är lätt att glömma.

Därför blir processen mer kreativ och lättare att ge sig i kast med om du, när du går till skrivbordet, säger: ”Nu ska jag skriva den och den scenen” eller ”Nu ska jag lösa den dialogen”, istället för att säga: ”Nu ska jag skriva på min roman”. Det blir lätt för stort och du kan få känslan av att du drunknar i ditt eget material – att du skriver och skriver men inte kommer någon vart.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #1 2015 (20 december 2014) och är skriven av .