Bild: De-V/Shutterstock

Orealistisk realism

Trodde du att du slapp tidskrävande och tung research bara för att du skriver fantastik? Glöm det. Utan ordentliga efterforskningar och lite rejäl eftertanke blir ditt romanbygge snabbt både rörigt och tröttsamt. Författaren Anders Fager hjälper dig att sätta upp regler för dina oknytt.

Att forska om fantastik-genrens knytt, monster och varelser är ett utmärkt sätt att bli förvirrad på. Sagoväsen är nämligen sällan speciellt konsekventa. Vampyrer är ibland uppe om dagarna och glänser vackert i solen, ibland så faller de likt Skalman i koma bara solen går upp. De kan inte korsa rinnande vatten, ändå reser Dracula till London i en båt. Ni ser alla problemet. Det måste vara ordning även i en skräckhistoria. Därför måste du som skriver fantasy, science fiction eller magisk realism få med dig din läsare på hur det fungerar i just din berättelse.

Dina monster, spöken och rymdskepp behöver helt enkelt regler. Utan regler blir det fort rörigt och läsaren tappar intresset.

Behöver dina troll bry sig om din research och bete sig som ett median-troll ur en John Bauer-exposé? Svaret är: Inte nödvändigtvis. Dina troll kan vara otroligt egna.

Behöver du bry dig om regler när du skriver om troll? Svaret är givetvis: Ja.

Du har allt att vinna på att låta dina troll följa regler. Ju mer trovärdiga och konsekventa regler, desto bättre. Bra regler baserad på bra research skapar och tvingar fram intressanta situationer.

Ett enkelt exempel. Ditt troll. Är det en fysisk varelse eller inte. Om det är en fysisk varelse så väger det förmodligen en hel del med tanke på att du når den till maggropen. Troll är solida som flodhästar och lämnar alltså djupa spår i mossa. Och det som är en fysisk varelse äter och bajsar och har en ämnesomsättning. Det kommer att vara hungrigt och besvärligt om det inte får mat. Det sover ibland, kanske går det i ide om vintern? Det är nattlevande och både hör och känner dofter bättre än en människa. Det ser uselt på långt håll. Men ser det i mörker? Ser det värme eller förstärker det ljus? Det gör skillnad när det blir bläcksvart. Ser det värme så kommer det att smyga ljudlöst mot dig, om det behöver lite ljus för att se så kommer det att sniffa efter dig. Och säga ”jag känner doften av en dalkulla, nu ska våra magar blifva fulla”. (Talar troll svenska? Arkaisk svenska? Låter de som folk i Idre? Envisas de med att rimma?)

Annons

Troll massiva som flodhästar kan nog inte gå igenom väggar. I alla fall inte utan att saker går väldigt sönder. Och har trollet nu en magisk port till sin sal inne i en sten så kan det vara bra att du bestämmer om porten är något som sitter där den sitter och är helt unik eller om trollet vid behov kan ta upp nya sådana portar. I så fall skulle det ju kunna ägna sig åt spektakulära inbrott. För vad ska trollen ägna sig åt i det moderna Sverige där de inte betraktas som äkta svenskar? Alla kanske inte vill jobba på Skansen eller Orsa Björnpark. Kan de jobba som dörrvakter? Ägna sig åt bankrån? Känner de sig kränkta av stereotyperna att de ska vara stora och klunsiga och hatar de när folk läser den där förbannade dikten av Fröding? Och trollmor som lagt de elva små trollen… Don’t even go there.

Och hur är det nu med solsken och troll? Spricker de? Eller förvandlas de till sten? Om vi nu antar att de förvandlas till sten (varför är mindre intressant, de är på något vis överkänsliga och koagulerar till något stenliknande) går detta på ett ögonblick eller tar det en liten stund?

Om det går på ett ögonblick, vad händer med trollet som för en sekund träffas av solen på magen? Blir magen sten? Kan bli kvistigt i en längre berättelse även om det faktiskt funkar i en kort saga: ”Trollets mage blev sten och så var det inte hungrigt längre och Tom & Annika blev inte uppätna.” Men du har fler möjligheter om förstenandet tar en halvminut medan trollet blir allt långsammare och vrålar i dödsångest. Ska det hinna fram till skuggan bland träden? Hur allvarligt blir den skadad? Vad utsätter vår trollhjälte sig för när han måste rädda sin Tuvstarr?

Och medan du funderar kring detta. Duger reflekterat ljus för att utlösa detta? En solarielampa? Har trollhatare listat ut exakt vad i solljuset som utlöser stenifieringen? Och medan vi ändå är där – vad ska Trollgubben med Tuvstarr till? Hur fortplantar sig troll? Vi antar att de är däggdjur, men utöver detta? Och får de verkligen elva små troll som trollmor i visan? Varför har de inte tagit över världen för länge sen?

Regler är viktiga. Regeln i det här fallet kan vara att troll väldigt sällan får barn och även om kullarna är stora så är det få som blir vuxna. Och ett troll bli vuxet efter femtio år. Kanske. Vad tycker du? Vad bestämmer du? Din värld, dina regler. Dina troll.

 

Annons

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #2 2015 (20 februari 2015) och är skriven av .