Bild: De-V/Shutterstock

Orealistisk realism

Trodde du att du slapp tidskrävande och tung research bara för att du skriver fantastik? Glöm det. Utan ordentliga efterforskningar och lite rejäl eftertanke blir ditt romanbygge snabbt både rörigt och tröttsamt. Författaren Anders Fager hjälper dig att sätta upp regler för dina oknytt.

Att forska om fantastik-genrens knytt, monster och varelser är ett utmärkt sätt att bli förvirrad på. Sagoväsen är nämligen sällan speciellt konsekventa. Vampyrer är ibland uppe om dagarna och glänser vackert i solen, ibland så faller de likt Skalman i koma bara solen går upp. De kan inte korsa rinnande vatten, ändå reser Dracula till London i en båt. Ni ser alla problemet. Det måste vara ordning även i en skräckhistoria. Därför måste du som skriver fantasy, science fiction eller magisk realism få med dig din läsare på hur det fungerar i just din berättelse.

Dina monster, spöken och rymdskepp behöver helt enkelt regler. Utan regler blir det fort rörigt och läsaren tappar intresset.

Behöver dina troll bry sig om din research och bete sig som ett median-troll ur en John Bauer-exposé? Svaret är: Inte nödvändigtvis. Dina troll kan vara otroligt egna.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #2 2015 (20 februari 2015) och är skriven av .