Bygg din egen värld

Vill du skapa en värld större än en enda historia? Fantiserar du om ett myllrande persongalleri och en längre serie berättelser som utspelar sig i samma fiktiva universum? Oavsett vilken genre du skriver i så är det en god idé att du redan från början skaffar dig kontroll över ditt bygge. Skräckförfattaren och spelkonstruktören Anders Fager ger dig ovärderlig hjälp på vägen.

Inget är som igenkännandets kärlek. Hur ofta läser vi inte böcker för att vi vill återbesöka Hogwarts eller hänga lite mer med Lisbeth Salander? Även om vi handen på hjärtat redan vet att det inte är en så bra bok? Men det är tryggt och lite bekvämt. Man vet vad man får. Man slipper lära sig nya namn eller förstå nya relationer. Häri ligger en fara. Vi besöker inte längre Hogwarts för att häpna eller lära oss något nytt eller fördjupa någonting, utan snarare för att hänga med sköna typer vi gillar. Och visst får böcker vara som att gå ner på en AW med polarna och snacka lite fotboll. Det kan vara trevligt. Massor av långkörande tv-serier bygger på den principen. Låt oss hänga med Seinfeld eller det sköna gänget i Vänner en stund. Där är ju allt lugnt och tryggt och ingen av huvudkaraktärerna kommer helt plötsligt att halshuggas ut ur serien.

Den invanda och bekanta miljön har givetvis fördelar. Är läsaren redan införstådd i premissen och karaktärerna, speciellt i en främmande fantasy- eller science fiction-värld, så går det att driva en historia längre och djupare än vad det går om läsaren måste ägna halva boken åt att lära sig nya regler för vad det nu kan vara. Riktigt gjort är ”världsbygget” något som gör dina historier rikare och mer engagerande.

Oavsett vilket så är ett bra världsbygge lockande i sig. Ett lysande exempel är Gluchovskijs Metro 2033. Vem vill inte utforska Moskvas tunnelbana efter katastrofen? Vem har inte drömt om att smyga omkring i djupa tunnelbanetunnlar och besöka överlevarna som bor på stationerna? Man tittar på kartan i början av boken och ser tecknen för de olika grupperingar som härskar över de olika linjerna och tänker, “whoa, vilken saga det här måste vara!”. Där bor det marxister och där bor maffian och där bor de militanta vegetarianerna och ett gäng som kallar sig för “Hansan” har lagt beslag på ringlinjen. För de åker runt på den och handlar med alla. Hansan. Ni fattar!


Tidsbegränsat erbjudande

Du behöver vara medlem för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digitala Skriva!

Skriva Digital
0 kr första månaden*

Populärt!
  • Alla artiklar på tidningenskriva.se
  • E-tidning och app
  • Chefredaktörernas fredagsbrev
  • Skrivtävlingar
  • Erbjudanden & förhandsvisningar
  • Magasinet hem i brevlådan

Skriva Total: tidning + digitalt
49 kr i månaden**

  • Alla artiklar på tidningenskriva.se
  • E-tidning och app
  • Chefredaktörernas fredagsbrev
  • Skrivtävlingar
  • Erbjudanden & förhandsvisningar
  • Magasinet hem i brevlådan

* Första månaden, därefter 39 kr/mån.
**Debiteras varannan månad (98 kr).
Avsluta när du vill.

Artikeln publicerades ursprungligen i Skriva #4 2015 (20 juni 2015) och är skriven av .

Rekommenderas för dig