Fyra säkra tecken på att du håller på att förvandlas till Edward Blom

Om du på sista tiden känt dig ovanligt pompös, yvig i formuleringarna eller gastronomiskt besatt ska du inte ignorera varningstecknen. Du kan vara i farozonen att förvandlas till Edward Blom – en åkomma som kan bli förödande för både dig och ditt manus. Men det finns hjälp att få.

Har du tänkt på att det börjat smyga sig in en främmande jargong i det du skriver? Att du plötsligt skriver mycket mer om mat än du brukar? Och gärna med en vag, nästan sexuell, underton av njutning. Se dig i spegeln. Du kan hålla på att förvandlas till Edward Blom. Med skägg och rondör och alltihop.

Att förvandlas till Edward Blom är en åkomma som drabbar allt fler aspirerande författare. Skriva hjälper dig att känna igen tecknen. Innan det är för sent.

1. Dina karaktärer har börjat visa ett osunt intresse för mat

Tänk efter. Och det här är viktigt. Du måste erkänna att det finns ett problem. Har det smugit sig in ”festmåltider” i din annars blytunga socialrealism? Är det så? Diskuterar dina förortsgangsters årgångsviner eller vilken som är den bästa baristan i city? Börjar dina drängsupande bondlurkar snegla längtansfullt på konjakskupor eller AGA-spisar? Envisas de helt plötsligt med att dricka sitt brännvin, observera ordvalet: ”brännvin”, ur frostiga, höga, nubbeglas?

2. Dina karaktärer använder verb från Strindbergs tid

Ett annat tidigt tecken på att du håller på att förvandlas till Edward Blom är vilka verb du väljer. Många läkare varnar för denna inkörsport till allt värre olater. Dina poliser som brukat ”fika” eller ”dricka kaffe” kan helt plötsligt börja ”läppja” på sin java. Innan du vet ordet av så ”inmundigar” de varsin korv med mos. Medan dina gangsters ”avnjuter” sitt kokain.

Annons

3. Dina karaktärer använder substantiv från en pilsnerfilm

Och det är nu du säger att lite smuttande har ingen bok dött av. Och att du kan sluta smutta när du vill.

Folk som säger så är på god väg att bli Edward Blom. Du kanske redan är vid den punkten då även substantiven börjar bära sig egendomligt åt. Blir din undersköterska plötsligt sugen på ett ”rökverk”? Eller blickar din koola ninja-programmerarbrud ut över finlandsfärjans smörgåsbord och funderar över vilka av ”dessa läckerheter hon ska avnjuta”?

4. Dina karaktärer använder frodiga adjektiv

Många läkare talar om just ett plötsligt intresse för lätt pompösa adjektiv som det sista stadiet av Edward Blom. Har du kommit så långt att fikabrödet är ”välsmakande” och du tuggar ”njutningsfullt” på sagda bulle, så är du verkligen illa ute. Snart sitter du halvfull i någon morgonsoffa och orerar om vin som doftar som ”nyridet sto” och har utan att du själv märkt det utvecklat en dialekt någonstans mitt emellan Carl-Jan Grankvist och Anders Gerhardt. Ditt liv kommer att bestå av ett ändlöst smuttande och din roman blir aldrig klar.

Det finns hjälp

Det enklaste sättet att avstyra de här laterna är givetvis att bejaka dem. Att bli frodigt frustande helskägg och gasspis hela vägen och slå sig på kokboksbranschen. Det är många svenskar som varje år drabbas av en lust att köpa en kokbok. Gärna en med en svettig och ovårdad herre i medelåldern på framsidan. Du kan utan att veta om det vara född till att bli nästa ovårdade herre som står i tv och muttrar om hur crazy han är som steker falukorv på ett motorblock. Någon annan får skriva den där viktiga romanen. Du kommer inte att ha tid. Du har fullt upp med att smutta på någon rökig gudanektar.

Sluta – bara sluta

Annons

Det finns en poäng med detta. Sluta använda andra människors jargong. En bok skriven med ett vokabulär lånat från frukost-tv:s kockbesök kommer att bli ointressant. För genom att slött sno andra människors jargong säger du att du faktiskt struntar i det du skriver. Och varför ska någon då läsa dig?

Det finns givetvis andra sådana här olater förutom den att ta till anakronistiska svulstigheter så fort det ska skrivas om kaffe. Tänk efter. Känner din karaktär ”körglädje” när hen kör bil? Eller talar den om ett kök som ”inbjudande”. Att vara uppmärksam på symptomen är första steget mot tillfrisknande. Så länge din karaktär inte gillar lokalrevy. Det finns inget bot mot lokalrevy.

Slutligen

Edward Blom är en makalöst sympatisk figur som jag har haft glädjen att träffa ett par gånger. Och han är bättre än alla andra i världen på att vara Edward Blom.

 

Edward Blom är författare, näringslivshistoriker, kulturhistoriker och gastronom. Han har bland annat gett ut böckerna Kokkonst för livsnjutare (2015), Life is a banquet (2014) och Allting gott och alldeles för mycket (2013).

Artikeln publicerades i Skriva #3 2016 (20 april 2016) och är skriven av .