Bild: Elnur/Shutterstock

7 sätt att bli okej med nej

Nej. Detta elaka lilla ord som kan få även den mest entusiastiske och kompetente skribenten att tappa tron på sig själv. Vi visar hur du ger självtvivlet på moppo och börjar se motgångarna för vad de är – en helt naturlig del av framgången.

Oavsett om du vill se din första roman i tryck, pitchar artikelidéer till tidningar eller sitter inne på en opublicerad diktsamling, hänger det på någon annans medgivande att få den publicerad. Om du inte vill extraknäcka som din egen förläggare eller tidningsmakare, vill säga.

Det kan därmed innebära en hel del väntan på det eftertraktade mailet med förslag på samarbete. Avslutas din otåliga väntan däremot med en refusering riskerar självförtroendet att få sig en rejäl törn.

Det kan låta helt naturligt, men det måste faktiskt inte vara så. Tittar vi närmare på tankekedjan bakom den jobbiga känslan så finns där ofta ett inbillat likhetstecken mellan att idén eller texten var otillräcklig och att du som person är otillräcklig. Det är en oerhört deppig tanke som lyckligtvis inte är sann, men som ändå kan göra stor skada. Hur du förhåller dig till negativa besked och motgångar påverkar nämligen både hur du mår och hur det går.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #3 2013 (20 april 2013) och är skriven av .