Deckarskola Bild: Johanna Hedborg

Tidslinje: Det svenska deckarundret

1893

Vad som anses vara den första svenska deckaren utkommer – Stockholms-detektiven med varudeklarationen ”Brottmålsroman, svenskt original”. Den var skriven av litteratören Fredrik Lindholm men publicerades under den smått fantastiska pseudonymen Prins Pierre. Tidigare fanns ett flertal kriminalhistorier av franska och brittiska författare publicerade i Sverige, kanske var det därför författaren valde ett så franskklingande alias.

40- och 50-tal

Den svenska deckarproduktionen tar fart och namn som Stieg Trenter och Maria Lang läses flitigt. Trenters böcker handlade främst om fotografen Harry Friberg, medan Langs brottsberättelser ofta innehöll undertryckt erotisk hetta i en sval och borgerlig miljö.

60-tal

”Beck-film” är ett begrepp lika välkänt som tandkräm och mellanmjölk, och varje generation har sin egen Martin Beck-skådis. Men det är faktiskt en bokserie från början och de skyldiga heter Maj Sjöwall och Per Wahlöö. De är frontfigurer för den moderna svenska polisromanen och förnyade genren inte bara genom att rikta mer fokus mot själva polisarbetet utan också genom visst mått av samhällskritik.

Annons

90-tal

Efter år av stiltje i deckargenren inleds nu den ännu rådande deckarboomen med Henning Mankell i spetsen. Genren lånar fler element från övrig skönlitteratur och låter huvudkaraktärerna djupna och få privatliv, de är inga övermänniskor utan som folk är mest. Läsaren förväntas inte bara intressera sig för hjältens kamp att lösa brottet utan från och med nu också för dennes dagishämtningar, magkatarrer och skilsmässobråk.

00-tal

Vi fick lära oss ordet ”deckardrottning”. Liza Marklund banade väg och Camilla Läckberg var inte långt efter och sedan kan man rabbla Anna Jansson, Helene Tursten, Åsa Larsson, Marie Jungstedt, Karin Wahlstedt osv osv tills tungan blöder. De kvinnliga deckarförfattarna översattes och såldes utomlands och håvade in pengar som aldrig förr. Mindre imponerade manliga konkurrenter jämförde kvaliteten med hästtidningar och drottningarna skrattade hela vägen till banken.

2012

Deckarna dominerar de svenska försäljningslistorna. Den amerikanska filmatiseringen av Stieg Larssons bästsäljare Män som hatar kvinnor går på bio under namnet The Girl with the Dragon Tattoo. Vi ser Rooney Mara i rollen som Lisbeth Salander och Daniel Craig som Michael Blomkvist.

 

Lästips: Sören Bondeson har coachat några av Sveriges främsta författare. Här visar han hur du skriver en deckare som håller spänningen uppe ända till sista sidan.

Annons

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #5 2012 (20 juni 2012) och är skriven av .