NaNoWriMo - startkit

NaNoWriMo – skriv romanen på 30 dagar!

Sedan den årliga romanskrivarmånaden, NaNoWriMo, startades av amerikanen Chris Baty för elva år sedan, har evenemanget vuxit lavinartat och blivit en internationell angelägenhet.

Från att ha lockat 21 deltagare första året, satt förra året över 200 000 människor runt om i världen och kämpade med sin roman. Reglerna är fortfarande desamma: 50 000 ord på en månad, och vinnare blir alla de som lyckas komma i mål, vilket förra året var så många som 37 000 personer.

En av dem som deltog då är Anna Ljungdahl. Hennes viktigaste råd är att försöka hålla tempot uppe varje dag så att man inte halkar efter. Ett annat tips hon vill ge är att tänka i scener när man skriver.

– Då kan man lämna en scen om man kör fast och hoppa på en ny, som ger ny inspiration, säger hon.

– Och så tycker jag att det är viktigt att tala om för vänner och familj att man kommer att vara uppslukad av romanskrivande under hela månaden. Och att bunkra upp med mycket gott att äta under skrivpassen.

Tanken är att man inte ska planera berättelsen i förväg utan i stället slänga sig huvudstupa in i ett helt nytt skrivprojekt. Att prestera 50 000 ord innebär att man måste skriva i snitt 1 667 ord om dagen, och romanskrivarmånaden, NaNoWriMo, blir därför inte minst en nyttig lektion i disciplin.

Mer information och regler hittar du på NaoWriMo:s officiella hemsida.