Ljug framgångsrikt

Donald Trump: The Art of the Deal

En försäljningssuccé och enligt spökskrivaren även en fabrikation, från början till slut. Likväl en av stegpinnarna på vägen till Vita Huset för världens mest kända frisyr. Lögnens kraft ska inte underskattas. Ska du ljuga, ta i från tårna. Och ha nån som hjälper dig frisera.

Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love

Författaren brände alla broar och drog ut på en geografisk såväl som själslig resa helt utan planer och pengar. Åt, bad och älskade. Fann sig själv. Vid hemkomst skrev hon ner det hela och fick – som av en slump – till en bestseller. Ja, förutom då att hon hade ett kontrakt med saftigt förskott redan innan hon gav sig iväg. Men vad gör det när man blir film och får spelas av Julia Roberts?

JT LeRoy: Sarah

Den fruktansvärt tragiska och välskrivna självbiografiska boken om sin uppväxt som barnprostituerad på rastplatser i södra USA uppmärksammades både när den kom och senare, när det visade sig att LeRoy … inte fanns. Däremot fanns en medelålders kvinnlig författare vid namn Laura Albert, samt hennes svägerska som iförd peruk och solglasögon signerat böcker och uppträtt i publika sammanhang. Skandalen blev dock ett slags succé på egen hand och Laura skriver ännu.

Annons

Sarah Palin: Going Rogue

Boken bemöttes med ett kollektivt hångarv från kritikerkåren, diverse satirversioner (A look inside the political mind of Sarah Palin består till exempel av 102 tomma sidor) och en grundlig faktakoll från AP News som avslöjade stora stycken som lögn. Hennes fans verkar dock vara faktaresistenta nog för att inte ta intryck av detta, så ingen skada skedd.

James Frey: Tusen små bitar

Den melodramatiska självupplevda berättelsen om att tillfriskna från svårt drogmissbruk blev kanske ingen framgång hos kritikerna, men väl en försäljningssuccé. Tills den avslöjades som mestadels lögn. Oprah Winfrey – som både gråtit av rörelse över James tragiska öde och marknadsfört boken i sin berömda bokklubb – tog sig tid att skälla ut såväl James som hans förläggare i sitt program. Man muckar inte med Oprah.

Bill Cosby: Love & Marriage

Såhär i efterhand kan det tyckas ironiskt, ja, kanske till och med en smula cyniskt, av serievåldtäktsåtalade mysfarbrorn att pröva sin penna på en putslustig relationshandbok. Men det är lätt att vara efterklok. Bill kommer som det ser ut i dag hur som helst inte att bli den nye Dr Phil.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #1 2017 (20 december 2016) och är skriven av .