Klyschor som kladdar ner

»Undvik klyschor«, lyder ett av de första råden till alla med litterära ambitioner. Men hur vet du när du fastnat i språklig kvicksand? Dessutom: så kan du använda klyschor på ett konstruktivt sätt.

I ett avsnitt av komediserien Solsidan får Fredde (Johan Rheborg) en ny kollega som verkar väldigt trevlig. Men ganska snart blir Fredde varnad av en annan kollega; »Han kallas Kliché-Kjelle, så fort man inte talar jobb så säger han bara självklarheter. Det är oerhört frustrerande.«

Mycket riktigt. Efter att ha umgåtts med »Kliché-Kjelle« en helg och fått tjogvis »den som väntar på något gott« och »endast Sverige svenska krusbär har« staplade på varandra, ryter Fredde till: »Kan du säga något som inte finns förevigat på en väggbonad?«

Nej, klyschig vill ingen vara, vare sig som person eller i sitt skrivande. Men vad är egentligen en klyscha? Själva ordet är slang för kliché, från franskans clicher som betyder »göra ett avtryck« eller »avbilda i en formbar massa«. Klyschorna uppstår när många människor finner ett specifikt uttryck användbart, och börjar nyttja det mer och mer – de mångfaldigar så att säga samma »avtryck« som alla andra.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Artikeln publicerades i Skriva #3 2019 (11 juni 2019) och är skriven av .