I ett avsnitt av komediserien Solsidan får Fredde (Johan Rheborg) en ny kollega som verkar väldigt trevlig. Men ganska snart blir Fredde varnad av en annan kollega; »Han kallas Kliché-Kjelle, så fort man inte talar jobb så säger han bara självklarheter. Det är oerhört frustrerande.«
Mycket riktigt. Efter att ha umgåtts med »Kliché-Kjelle« en helg och fått tjogvis »den som väntar på något gott« och »endast Sverige svenska krusbär har« staplade på varandra, ryter Fredde till: »Kan du säga något som inte finns förevigat på en väggbonad?«
Nej, klyschig vill ingen vara, vare sig som person eller i sitt skrivande. Men vad är egentligen en klyscha? Själva ordet är slang för kliché, från franskans clicher som betyder »göra ett avtryck« eller »avbilda i en formbar massa«. Klyschorna uppstår när många människor finner ett specifikt uttryck användbart, och börjar nyttja det mer och mer – de mångfaldigar så att säga samma »avtryck« som alla andra.
− Till slut blir det ett fast uttryck som vi upplever som överanvänt och slitet, något som mist sin laddning, säger Anna Vogel, universitetslektor på språkvetenskapliga institutionen vid Stockholms universitet.
Tidsbegränsat erbjudande
Du behöver vara prenumerant för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digitala Skriva!
Har du redan ett konto? Logga in här.