Foto: Thord Daniel Hedengren

iPad – den nya skrivmaskinen

Det vilar ett nostalgiskt skimmer över skrivmaskinen för väldigt många författare. I verkligheten är det en tung och besvärlig tingest som passar få. Men nu har den fått en oväntad uppföljare i iPaden som förenar det bästa från skrivmaskinen med det bästa från datorn – och dessutom gör hela skrivprocessen mobil.

Skrivmaskinen var revolutionerande på sin tid och dess inverkan på vår nutid är större än vad vi ofta tänker på. Som tangentbordets layout, för att ta ett exempel: QWERTY-layouten skapades för att vi inte skulle skriva för snabbt, då fastnade nämligen armarna som smällde ut bokstäverna i varandra och du fick avbryta för att reda ut trasslet. Att aktivt begränsa skrivhastigheten låter absurt idag, men det var verklighet då.

I dag tilltalar skrivmaskinen dels av nostalgiska skäl, och dels av fokusmässiga. Det finns en vits med verktyg som gör en sak – men som gör det väl – och för flyktiga författarsinnen så lockar det påtvingade fokuset. Skrivmaskinen har inte femtioelva fönster bredvid varandra, det ligger inte en röra av mappar och filer på skrivbordet, den kräver inga omstarter efter påtvingade uppdateringar, och den har ingen inkorg som pingar konstant varje gång du får e-post, en livsviktig tweet om katter eller en ny like på Facebook. Skrivmaskinen skriver bokstäver på ett papper. Punkt.

 

Så var kommer iPad in i allt det här? Jo, din iPad delar faktiskt en mängd principmässiga detaljer med den gamla skrivmaskinen. Som att du bara gör en sak i taget, exempelvis.

Stör ej-funktionen

Din iPad har en fantastisk funktion som heter Stör ej, avsedd främst för att det inte ska plinga på nattduksbordet, men extra briljant när du vill jobba fokuserat. Stör ej aktiveras från Inställningar, eller kontrollcenter som du drar upp från skärmens nederkant (om du har det aktiverat). Leta efter mån-symbolen.

Fimpa notiserna

Notiserna som poppar upp i iPad kan störa koncentrationen. Många appar vill slänga ut en rad med information överst på skärmen när något händer, exempelvis när du får e-post eller någon twittrar till dig. Gör dig själv en tjänst och gå igenom vad apparna får göra i Notiscenter (finns också i Inställningar), och ta bort alla störande element.

Annons

Android då?

Det är förstås helt möjligt att använda en någorlunda modern Android-platta istället för en iPad. Android har inte riktigt samma utbud vad gäller appar, men om du föredrar Android som operativsystem före iPads iOS, så kan du hitta mer eller mindre snarlika alternativ i Google Play-butiken.

Datorn är en multitaskande mardröm där distraktionerna hela tiden lurar runt hörnet. Om skrivandet går tungt, eller om du helt enkelt är lite ofokuserad, så är det lätt att kolla vad Stephen King twittrar om i dag, eller läsa några bloggposter om hur du kan öka din produktivitet.

Visst, du kan göra allt detta på en iPad också, det är lite av enhetens styrka – den är som en dator i platt form, fast utan en dators komplexitet. Men skillnaden är att när du skriver i en iPad så är det du och dina ord, i en app, utan avbrott. Begränsningen till en app åt gången gör upplevelsen skrivmaskinslik, såväl fokusmässigt som visuellt.

 

För att komma igång så behöver du förstås en iPad. Och du behöver ett ordbehandlingsprogram. Har du en hyfsat ny iPad bjuder Apple på den utmärkta ordbehandlaren Pages. Du laddar ner appen från App Store (det är där alla appar till din iPad kommer från, förutom de som är förinstallerade förstås). Har du en äldre iPad så kostar appen 75 kr.

Pages duger mer än väl till ditt skrivande. Dessutom är Pages kompatibel med viktiga Microsoft Word-funktioner, såsom Ändringsspårning. Alla som jobbat med redaktörer och förläggare djupt försjunkna i Word-träsket vet att det här är en livsviktig funktion när manus ska trimmas.

Det bör förstås nämnas att Microsoft faktiskt släppt Word till iPad, men för att nyttja detta måste du ha en Office 365-prenumeration. Har du det så är det förstås vettigt att använda Microsofts Word-app, annars råder jag dig att köra på Pages istället.

Behåll retrokänslan

Vill du behålla den riktiga retrokänslan men ändå kombinera den med modern teknik? Då ska du vända dig till företaget Usb Typewriter i USA som bygger ihop gamla skrivmaskiner med moderna datorkomponenter. Köp en färdigmoddad variant för $799 eller ett komplett gör-det-själv-kit med instruktionsbok och allt för $94 dollar. Du förlorar visserligen en hel del mobilitet när du kopplar din iPad till en 20 kilos Remington, men du får lätt den coolaste skrivmaskinen i kvarteret.

Annons

www.usbtypewriter.com

Förutom Word och Pages har App Store också en uppsjö av ytterligare appar som kan vara intressanta att grotta ner sig i. Själv växlar jag mellan Byword (38 kr), Writer Pro (75 kr), samt Editorial (49 kr). Den sistnämnda är mest för att jag har programmeringsbakgrund och den sparar mig tid med skript och grejor. Låter det som grekiska ska du skippa Editorial. Däremot är Byword rätt för de flesta som vill ha en minimalistisk skrivmiljö, återigen inte helt olik en skrivmaskin.

Den vita (eller svarta) tomma sidan skrattar lika högt åt dig och din ångest i Byword som om det vore ett pappersark, något jag personligen finner betryggande eftersom jag vet att författare kämpat på samma sätt i över ett decennium. Byword har även fördelen att den fungerar med såväl Dropbox som Apples iCloud, vilket betyder att dina alster kan synkroniseras mellan dina olika enheter. Du kan skriva på iPaden på biblioteket, fortsätta på mobilen på bussen och avsluta dagens skrivpass framför datorn där hemma. Kom bara ihåg att synkroniseringstjänster inte är samma sak som backup, du behöver säkerhetskopiera dina texter till externa enheter, och gärna till en plats utanför ditt hem för att vara på den säkra sidan även vid inbrott, vattenskada, brand och så vidare. Få saker är värre än att tappa bort ett manus, så ta säkerhetskopieringen på allvar.

Writer Pro är bäst om du skriver på engelska. De häftiga syntaxfunktionerna begriper inte svenska (ännu). Det är däremot en skön skrivapp med ett speciellt upplägg, så jag tycker du ska ta en titt på den ändå. Känns den lite för dyr och inrutad i sitt eget koncept så är lillebror iA Writer (38 kr) ett bra val, och mer skrivmaskinslik dessutom.

 

Ok, du har din iPad och en bra ordbehandlare. Snart kommer du att märka att det trots allt är rätt pilligt att skriva på touchskärmens tangentbord. Det är förvisso inget fel på tangentbordet som din iPad visar på skärmen, speciellt inte när du använder en skrivapp som Byword, vilken lägger till en extra rad med tangenter du använder ofta, men det är inte ett optimalt verktyg för långa texter. Där skiljer sig iPad från skrivmaskinen, för någorlunda moderna skrivmaskiner är trevliga att skriva på.

Lösningen är ett externt tangentbord, vilket kopplas till din iPad med blåtand (bluetooth). Det finns en mängd olika alternativ att välja på, vissa specialgjorda för iPad medan andra är tangentbord ursprungligen avsedda för datorer. Apples egna Bluetooth Keyboard (629 kr) är ett utmärkt alternativ, gärna med fodralet Incase Origami (269 kr), som även fungerar som iPad-ställ.

Länkar

Pages (app) go.tdh.me/applepages-app

Microsoft Word (app) go.tdh.me/microsoftword-app

Byword go.tdh.me/byword-app

Writer Pro (app) go.tdh.me/writerpro-app

Editorial (app) go.tdh.me/editorial-app

iA Writer (app) go.tdh.me/iawriter-app

Hanx Writer (app) go.tdh.me/hanxwriter-app

Apple Bluetooth Keyboard (tangentbord) go.tdh.me/apple-bt-keyboard

Incase Origami (tangentbordsfodral och ställ) go.tdh.me/incase-origami

Smart Cover (fodral och ställ) go.tdh.me/apple-smart-cover

Twelve South Compass (ställ) go.tdh.me/twelvesouth-compass

Logitech Keyboard Cover (fodral och tangentbord) go.tdh.me/logitech-keyboard-cover

När det gäller mobilitet är iPaden helt överlägsen datorn. För trots att en laptop är bärbar så är den ju definitivt klumpigare än en iPad – de flesta släpar inte omkring på den när de inte planerar att använda den. Tänk dig nu scenariot att du har lite tid över och slår dig ner på ett fik. Du drar upp din iPad ur väskan och surfar, läser, twittrar, eller vad du nu brukar ha för dig på din padda, men så slår inspirationen till. Tänk om du hade din laptop med dig! Inga problem, du drar upp ditt tangentbord, ställer upp din iPad, och är igång med skrivandet på sekunder. Inspirationen hinner inte fly sin kos, men kaffet kan mycket väl komma att kallna.

Att kunna ställa sin iPad i en bra vinkel är viktigt, inte minst för att du ska slippa gamnacken som paddan på bordet tveklöst lockar fram. Apples Smart Cover (från 349 kr) kan användas för detta, och det kan räcka, men ett bättre val är smidiga Compass från Twelve South (359 kr). Släng den i väskan och du har alltid ett stabilt ställ med dig, som dessutom tål att någon stöter till bordet.

Bra prylar till paddan är viktiga, men för den skull ska du inte hamna i någon köphets. Om du väljer att börja skriva på din iPad så ska du utgå från dig själv och dina behov. Kanske känner du att du klarar dig bra utan några tillbehör. Då är det bra så. Kanske offrar du det fullstora tangentbordet för ett lite tjockare fodral med inbyggt tangentbord, exempelvis Logitechs olika sorters Keyboard Cover (från 699 kr) – då har du alltid ett tangentbord med dig till din iPad.

 

Många av oss skulle kunna sälja datorn och använda en iPad, med extra tangentbord, till allt. Flera har redan gjort så, och uppskattar friheten det innebär. Det finns självfallet specialfall där en dator verkligen behövs, men att skriva är inte ett sådant. Måhända kan det kännas ovant att förlita sig på en iPad, snarare än den välbekanta laptopen, men det är just vanan som saknas. Jag skriver själv majoriteten av mina ord på en iPad, och trivs med den fokuserade miljön som erbjuds. Jag uppskattar att jag kan gå från slösurfande i soffan, till fullfjädrad skrivmiljö, på sekunder. Och jag uppskattar att alltid ha med mig mitt främsta skrivverktyg, för de stunder då jag vill eller kan skriva.

Den stora vinsten med iPad som skrivmaskin är just detta: att den är lätt att ha med sig. Att den sedan är trevlig att använda är en fantastisk bonus.

Thord Daniel Hedengren är teknikskribent och författare till ett flertal böcker om sociala medier och webbdesign.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #6 2014 (20 oktober 2014) och är skriven av .