Hon vinner Selmapriset

Att skriva en roman är en stor utmaning. Det vet Kristina Emanuelsson, som började skriva på sitt manus för flera år sedan. Hon ser priset som en viktig bekräftelse.

– Det är en otrolig känsla att i slutändan se att det lönar sig att ligga i och inte ge sig, säger hon.

– Jag har samlat på mig så många timmar av skrivande, och verkligen jobbat hårt med manuset. Jag står för varje del av boken.

Kristina Emanuelsson

Född: 1975 i Eskilstuna.

Bor: I Kvicksund utanför Eskilstuna med man och två barn.

Gör: Konsult inom process-utveckling och försöker skriva någonting varje dag.

Annons

Aktuell: Belönas med årets Selmapris för sin roman Viskskrik.

Viskskrik handlar om Alice, en snart 40-årig kvinna som inte lyckats samla på sig de vuxenpoäng som normerna föreskriver. Berättelsen växlar mellan nutid och dåtid, och undersöker hur Alices uppväxt i en dysfunktionell familj präglat hennes liv. Kristina Emanuelsson är sociolog i botten och i sin roman lägger hon stort fokus på barnets perspektiv.

– För mig är skrivandet också ett sätt att kanalisera mitt samhällsengagemang, att få diskutera viktiga frågor i litterär form. Jag tycker själv att boken har ett viktigt budskap och är värd att läsa av flera anledningar.

 

Selmapriset

Priset instiftades 2014 och är Sveriges första stora pris för egenutgivna böcker. Målsättningen är dels att belöna den bästa egenutgivna boken men också att öka intresset för egenutgivna böcker.

Ur juryns motivering: »Med ett stort känslo-mässigt mod, en återhållsam med ändå rättfram berättarstil och ett språk där varje mening och ord äger ett berättigande – målar Kristina upp bilder likt en lyrikens mästarinna.«

Kristina Emanuelsson var nära att få sin bok utgiven av ett av de stora traditionella förlagen för några år sedan, men efter en omskrivning och ytterligare väntan blev det ändå nej. Hon var trött på att beslutet låg i någon annans händer och kände att det var dags att börja bygga en läsekrets. Förutom på sociala medier, via hybridförlaget Calibris och de stora nätbokhandlarna, har hon spridit den genom lokala företagare i Eskilstuna där hon bor. Boken går bland annat att hitta på bibliotekscaféet, i en inredningsbutik och en frisörsalong. Nu hoppas hon att priset ska bidra till att fler upptäcker den.

– Att inte ha ett stort förlag i ryggen påverkar såklart genomslaget. Dessutom klumpas man ihop med alla egenutgivare, oavsett ambitionsnivå. Det kan vara lite av ett stigma, säger hon.

Annons

– Men jag har höga ambitioner, har varit tuff mot manuset och tror verkligen på min bok. Det var avgörande för att jag skulle ta steget. Någonstans måste man börja, och det här är ju inte heller den sista boken jag ska skriva.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #3 2017 (03 april 2017) och är skriven av .