Din guide till en lyckad pitch

Att skriva en ljudboksserie skiljer sig på många sätt från att skriva traditionella romaner. Bland annat ställer det andra krav på strukturen redan på idéstadiet. Vi bad Jesper Ersgård, författare till succéserien Svart Stjärna, att dela med sig av sina främsta råd.

TÄNK PÅ DRAMATURGIN

En ljudboksserie är inte en roman, något du bör ha i bakhuvudet redan från början. Det är ungefär som skillnaden mellan en TV-serie och en film, vilket innebär att din historia måste kunna rymma tre olika dramaturgiska bågar som löper parallellt:

En övergripande tråd som löper genom hela huvudberättelsen, det vill säga seriens samtliga säsonger.

En mer avgränsad historiebana för den aktuella säsongen. Sista avsnittet ska innehålla någon form av tillfredsställande slut men lämna tillräckligt många frågor öppna för en eventuell fortsättning.

En dramaturgisk båge för varje avsnitt så att varje del blir som en liten historia i sig med en brygga till nästa avsnitt.

TÄNK PÅ DETTA:

En dramaturgi som håller, från varje enskilt avsnitt till flera säsonger.

Annons

Ett slut som blickar framåt.

En idé som utnyttjar formen och tar vara på chansen att göra något nytt.

HÅLL TEMPOT

Din grundidé bör vara så pass fyllig att du kan plantera vändpunkter och nyckelscener i varje enskilt avsnitt. I en bok kan du använda flera kapitel till att lägga grunden för historien, presentera karaktärerna och så vidare, men det har du inte tid till i en serie. Här måste du redan i första avsnittet skapa så mycket dramatik att lyssnaren fortsätter lyssna på nästa del, och nästa. Det innebär ett högre tempo genom hela historien, mindre transportsträckor och mindre tid för karaktärs­uppbyggnad och beskrivningar i början. Sådant får i stället portioneras ut över hela serien.

VAD ÄR EN PITCH?

Egentligen är en pitch mycket kortare än 3 000 tecken. Man brukar tala om några rader som kort beskriver en hel historia i ­väldigt övergripande termer, typ så här: »En man i ekonomisk knipa vill sälja sitt hus, kommer hem och upptäcker att det har brunnit ner till grunden. Han saknar försäkring, hamnar på gatan och drivs allt längre bort från samhället. Tills han en dag …«

Men den typ av pitch vi söker här är en något längre sammanfattning av den berättelse du skulle vilja skriva om du vann tävlingen och fick utveckla en hel serie.

En pitch är däremot inte en synopsis, det vill säga det ska inte vara indelat i avsnitt med redogörelse för vad som händer i varje del. Det kommer i ett senare skede och det är detta vinnaren får en ersättning på 5 000 kr för att utveckla.

RENSA SPRÅKET

Annons

Som författare till en ljudboksserie har du inte riktigt samma utrymme att fördjupa dig i ditt fantastiska språk med långa poetiska beskrivningar och sidospår som i en traditionell roman. Det är storyn som kommer först och du som författare är lite mer sekundär. Å andra sidan har du den stora förmånen att ha en inläsare som kommer att ge texten en ytterligare dimension. Det gäller inte minst personbeskrivningar, där inläsaren utformar sin egen »rolltolkning« av varje karaktär. Då blir det snarare ett hinder om du som författare gett allt­för utförliga beskrivningar i texten.

HA ROLIGT!

Ljudboksserier är fortfarande ett väldigt nytt medium. Det ger en ny vinkel in i litteraturen och breddar möjligheterna att berätta historier. Utnyttja det! Här kan lite udda och helt galna idéer få en chans de inte har på traditionella förlag. Så istället för att försöka bygga om din gamla insomnade deckare – unna dig att ha riktigt roligt. Våga tänka nytt!

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #1 2017 (20 december 2016) och är skriven av .