10 filmer om författare

När vintermörkret lägger sig över fjälltoppar och förorter och skrivandet går trögt – då kan det vara läge att sjunka ned en stund framför teven och hämta andan. Manusförfattaren Erik Bergstrand har valt ut tio sevärda filmer om författare.

Capote (2005)

Manus: Dan Futterman, baserad på Gerald Clarkes bok med samma namn

Regi: Bennett Miller

Medverkande: Philip Seymour Hoffman, Clifton Collins Jr, Catherine Keener

Författaren Truman Capote blir intresserad av ett skottdrama och undersöker fallet för en bok han vill skriva. Han följer den dödsdömde gärningsmannen Perry som blir mer och mer mänsklig för varje möte. Fyra år senare färdigställer Capote sin bok In Cold Blood. Philip Seymuor Hoffman gör rollen som Capote oerhört bra.

 

In the Mouth of Madness (1994)

Manus: Michael De Luca

Annons

Regi: John Carpenter

Medverkande: Sam Neill, Jürgen Prochnow, Julie Carmen

Skräckförfattaren Sutter Cane är försvunnen. Försäkringsagenten John Trent som spelas av Sam Neill, har fått i uppdrag av förlaget att hitta författaren och hans senaste manuskript. Ju närmare Trent kommer sanningen desto otydligare blir gränsen mellan verklighet och fiktion.

 

Shattered Glass (2003)

Manus: Billy Ray

Regi: Billy Ray och Hayden Christensen

Medverkande: Chloë Sevigny, Steve Zahn

En sann historia om den unge journalisten Stephen Glass som går från att vara hyllad reporter till utfryst på några få dagar. Filmen berör tesen att verkligheten sällan överträffar dikten, vilket Stephen tar fasta på tills ”verkligheten” avslöjas.

Annons

 

Adaptation (2002)

Manus: Charlie Kaufman efter boken The Orchid Thief (1998) av Susan Orlean

Regi: Spike Jones

Medverkande: Nicolas Cage, Meryl Streep, Chris Cooper

Charlie Kaufman och hans bror Donald Kaufman skriver på var sitt manuskript (båda fantastiskt spelade av Nicolas Cage). Charlie har skrivkramp och vet inte hur han ska lyckas ta sig an jobbet med att adaptera boken The Orchid Thief till filmmanus. Detta är en film om berättandets konst, fylld med många bottnar och metaperspektiv.

 

Epidemic (1987)

Manus: Niels Vörsel och Lars Von Trier

Regi: Lars Von Trier

Medverkande: Allan De Waal, Ole Ernst, Michael Gelting

Regissören Lars och manusförfattaren Niels (spelade av Lars von Trier och Niels Vørsel själva) har blivit av med sitt manuskript ”Kommissarien och horan”. De har nu fem dagar på sig att skriva ett nytt manuskript att presentera för filmkonsulenten Claes som har höga förväntningar på den historia han gett stöd till. Ur desperation söker de till synes planlöst efter inspiration genom alternativa metoder. En fantastisk domedagskomedi.

 

Barton Fink (1991)

Manus: Joel Coen och Ethan Coen

Regi: Joel Coen och Ethan Coen

Medverkande: John Turturro, John Goodman, Judy Davis

En ung manusförfattare (Barton Fink spelad av John Turturro) kommer till Hollywood för att skriva åt ett stort produktionsbolag. Han möter producenten Jack Lipnick som talar om för honom vad de vill ha: ”We’re only interested in one thing, Bart. Can you tell a story? Can you make us laugh? Can you make us cry? Can you make us want to break out in joyous song? Is that more than one thing? Okay!” Med fantastiska skådespelare i alla roller och ett symboliskt och komiskt bildspråk finns det många som har tolkat denna film långt bortom vad som förmodligen var tänkt.

 

Karaoke – tv-miniserie på fyra avsnitt (1996)

Manus: Dennis Potter

Regi: Renny Rye

Medverkande: Albert Finney, Roy Hudd, Richard E. Grant

Karaoke handlar om manusförfattaren Daniel Feeld som spelas av Albert Finney. Daniel skriver på ett fiktivt manuskript för tv som heter ”Karaoke”. Långsamt börjar världarna flyta samman för honom då han börjar höra dialogen från manuskriptet ute i ”verkligheten”. En ruskigt spännande tv-serie om författarskap på gränsen till vansinnet.

 

Wonder Boys (2000)

Manus: Steve Kloves, baserad på Michael Chabons bok med samma namn

Regi: Curtis Hanson

Medverkande: Michael Douglas, Tobey Maguire, Frances McDormand

Wonder Boys handlar om Grady Tripp (Michael Douglas), en professor och författare som under lång tid försökt att färdigställa sin andra roman. Pressen på att leva upp till förväntningar har gett honom skrivkramp men allt förändras när han börjar umgås med sina studenter utanför lektionstid.

 

The Hours (2002)

Manus: David Hare, baserad på Michael Cunninghams bok med samma namn

Regi: Stephen Daldry

Medverkande: Meryl Streep, Nicole Kidman, Julianne Moore

En historia om hur novellen Mrs. Dalloway påverkar tre generationer av kvinnor som alla på ett eller annat sätt handskas med självmordsbenägenheter i sina liv. En oerhört stark och känsloframbringande film som på ett övertygande sätt visar vilken kraft det ligger i berättandet.

 

Henry Fool (1997)

Manus: Hal Hartley

Regi: Hal Hartley

Medverkande: Thomas Jay Ryan, James Urbaniak, Parker Posey

Simon, spelad av James Urbaniak arbetar på det lokala renhållningsverket. En dag möter han den mystiske författaren Henry Fool som njuter av att låta sig beundras av den yngre Simon. Henry vill hjälpa honom att börja skriva poesi, men långsamt förändras deras relation då eleven visar sig överglänsa mästaren. Filmen är både poetisk, varm och inåtvänd, fylld med fantastiska repliker som berör stora frågor, tankar och myter kring författarskapets glorifierade dekadens och omnipotens.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #2 2012 (20 december 2011) och är skriven av .