Bild: Dick Svedenborn

»Jag skriver för att utmana mig själv«

Efter varje avslutad bok skriver han ner ett mål för nästa. När orden och berättelsen inte vill komma skriver han ändå. Det är enda sättet att komma vidare, resonerar Torbjörn Flygt, nu aktuell med Outsider, uppföljaren till Underdog.

Han minns fortfarande tydligt hur han på hösten 1996 rullade nerför Eklandagatan i Göteborg på en genomrostig cykel. Färden gick förbi taxibilarna utanför Park, vidare nerför Avenyn och in på Vasagatan, till Valand, där författarutbildningen Litterär gestaltning inrymdes i en anspråkslös sal på bottenplan.

Vid den tidpunkten har han givit ut en roman och fått den andra antagen. Utbildningen har han sökt till på inrådan av en författarkollega och för att han upplevde att han kört fast och behövde utvecklas. Litterär gestaltning, den två år långa författarutbildningen som ges av Göteborgs universitet, gick då för första gången. I dag är den inne på sitt 15:e år och bland de tidigare deltagarna märks bland andra Mirja Unge, Jerker Virdborg och Zac O´Yeah.

– När jag kommit in ringde jag min förläggare och frågade vad han tyckte. Han svarade direkt att varför ska du gå där? Du kan ju redan skriva. Från alla håll var vi ifrågasatta och hånade redan innan vi hade startat. Det hette att vi i två års tid skulle ägna oss åt att föröda litteraturen – som om vi trodde att författande gick att lära i skolbänken, säger Torbjörn Flygt.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #1 2011 (18 oktober 2011) och är skriven av .