Kan inte lära dig skriva

Hur hittar man sitt språk och sin berättelse? För många författare har en skrivarkurs varit ett avgörande steg, men den som tror att det bara handlar om att sätta sig i skolbänken och pilla med skrivövningar har väldigt fel. Vi åkte hem till författaren och den legendariske skrivläraren Stewe Claeson, och fick en lektion i konsten att läsa.

Det finns en sak som Stewe Claeson vill göra klart från början. För varje gång någon frågat honom, och varje gång han stått framför en ny skara elever med författarambitioner, har han sagt samma sak:

– En sak ska ni veta, ingen kan lära er att skriva!

Det kan låta lite motsägelsefullt. Han är trots allt en av Sveriges mest erfarna skrivlärare, har lett utbildningar på en rad folkhögskolor och var dessutom en av initiativtagarna till den kanske mest prestigefulla författarutbildningen i landet – Litterär gestaltning på Göteborgs universitet – där han arbetade som handledare fram till pensionen för sju år sedan.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #3 2015 (20 april 2015) och är skriven av .