Hem till gården

Hennes senaste roman har beskrivits som en hästbok för vuxna, men är också en knivskarp relationsroman och släktkrönika i svensk landsbygdsmiljö med såväl maktkamp som hästbegravningar och fartygskatastrofer. Vi träffade Gertrud Hellbrand, författaren och skrivarläraren som grävt i sin egen mylla, fått upp ett virrvarr av trådar och tidslinjer, och till slut hittat hem.

Vägen hem till Gertrud Hellbrand känns som en Colin Nutley-film. När vi väl är där har vi passerat fler blommande rapsfält än vad som är mänskligt möjligt att ta in, och varenda gård vi kört förbi tycks befolkad med de finmejslade karaktärerna i hennes senaste roman Veterinären. Det är här den utspelar sig.

Den lilla grusvägen gör en sväng runt en dockskåpsliten kulle och vi stannar framför ett rött tegelhus. Under äppelträdet har Gertrud dukat fram kaffe och kakor. Köpebröd, ursäktar hon sig.

– Jag brukar baka annars, men det har varit lite hektiskt på sistone, säger hon.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #4 2014 (20 juni 2014) och är skriven av .