»Räknas det som hobbyverksamhet?«

En barnboksförfattare har fått sin bok publicerad via Kindle – och tjänat mer pengar än vad hon hade väntat sig. Nu vill hon veta om, och hur, hon ska betala skatt.

Hej! I våras publicerade jag min första bok, en barnbok via Amazons plattform Kindle. För varje bok (e-bok eller pappersversion) jag säljer betalar de ut royalty till mig. Jag har fyllt i ett dokument som gör att jag slipper dubbelbeskattning, eftersom Sverige har något slags avtal med USA. Barnboken är ­publicerad på alla deras plattformar (.com, .uk, .de och så vidare). Frågan är nu hur jag skattar för de här pengarna? 

Jag tänker att det borde vara hobbyverksamhet, men blev lite fundersam eftersom jag har publicerat mer än en bok. Innebär det då att jag måste bilda ett eget företag? Jag kan ingenting om sådant – kan jag råka i trubbel för att jag i så fall registrerar bolaget i efterhand? Hur mycket kan man tjäna innan det blir mer än en hobbyverksamhet? I början fick jag utbetalt någon dollar, men nu senast fick jag cirka 80 dollar.

/ Linda 

Hej Linda! Det stämmer att du bör skatta i Sverige för ersättningen du erhåller från ditt avtal med det amerikanska bolaget. Enligt Inkomstskattelagen är du obegränsat skattepliktig i Sverige om du är bosatt eller stadigvarande vistas i Sverige. För att det ska vara fråga om hobbyverksamhet ska det vara något som 1) du utövar på din fritid, 2) inte är din huvudsakliga försörjning, och 3) du gör utan vinstsyfte. Alla villkoren måste vara uppfyllda. 

Hobby räknas enligt Skatteverket till »inkomstslaget tjänst«, och i princip alla inkomster från hobbyverksamhet är skattepliktiga. Undantaget är om din sammanräknade inkomst är mindre än 19 670 kronor. När din hobbyverksamhet når 30 000 kronor är det vanligtvis dags att registrera verksamheten för moms. På den myndighetsgemensamma sajten Verksamt.se kan du läsa mer om att starta företag.

Dubbelbeskattningsavtal

Annons

USA:s beskattningsprincip baseras på medborgarskap och inte hemvist. Det är bara ett fåtal länder som har den principen. I Sverige beskattas individer utifrån var de bor.

USA stiftade 2008 en ny lag (Foreign Account Tax Compliance Act) som innebär att alla finansiella institut ska uppge till den amerikanska skattemyndigheten IRS om någon av deras kunder är medborgare, eller har uppehållstillstånd, i USA. Bakgrunden till lagen är skandalen kring Union Bank of ­Switzerland, där det framkom att tusentals amerikaner gömt pengar och på så vis sluppit undan beskattning.

Dubbelbeskattningsavtal är främst till för att individer inte ska bli beskattade dubbelt, av två olika länder.

Vad gäller din fråga om registrering i efterhand, kan en verksamhet i början vara en hobbyverksamhet och sedan gå över i näringsverksamhet. En författare kan inte på förhand veta om en bok kommer att generera stor vinst eller inte, och därför kan man inte förväntas förutspå om man bör registrera en firma. Du borde på så vis inte hamna i trubbel för att du registrerar din firma först när du gör en större vinst.

 

Författarförbundets jurist Maria Makdesi ­svarar på läsarnas frågor om juridik och förlagsavtal. Mejla till juristen@tidningenskriva.se

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #1 2021 (08 februari 2021) och är skriven av .