»Räknas det som hobbyverksamhet?«

En barnboksförfattare har fått sin bok publicerad via Kindle – och tjänat mer pengar än vad hon hade väntat sig. Nu vill hon veta om, och hur, hon ska betala skatt.

Hej! I våras publicerade jag min första bok, en barnbok via Amazons plattform Kindle. För varje bok (e-bok eller pappersversion) jag säljer betalar de ut royalty till mig. Jag har fyllt i ett dokument som gör att jag slipper dubbelbeskattning, eftersom Sverige har något slags avtal med USA. Barnboken är ­publicerad på alla deras plattformar (.com, .uk, .de och så vidare). Frågan är nu hur jag skattar för de här pengarna? 

Jag tänker att det borde vara hobbyverksamhet, men blev lite fundersam eftersom jag har publicerat mer än en bok. Innebär det då att jag måste bilda ett eget företag? Jag kan ingenting om sådant – kan jag råka i trubbel för att jag i så fall registrerar bolaget i efterhand? Hur mycket kan man tjäna innan det blir mer än en hobbyverksamhet? I början fick jag utbetalt någon dollar, men nu senast fick jag cirka 80 dollar.

/ Linda 

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #1 2021 (08 februari 2021) och är skriven av .