Bild: Jacob Zocherman

Susanna Alakoski: Så lyckas du som författare

  • Det finns många sätt att få igång sitt eget minne. Gå tillbaka till gamla foton. Prata med folk som var med. När jag skrev Svinalängorna köpte jag ett helt band böcker om 70-talet som jag gick farm och tillbaka till och läste på om allt från politiska händelser till vilken musik som låg på listorna. Kunskap är ett bra komplement till det egna minnesarbetet.
  • Det är nog en bra idé att tala om för folk att du vill bli författare. Ta ett allvarligt snack med dig själv och dina nära – hur kan du frigöra tid till skrivandet? Gå ner i arbetstid eller anmäl dig till en skrivkurs. Sluta dricka sprit, jag vet inte hur många fester jag har hoppat över för att gå upp och skriva. Res bort och skriv då och då. Jag brukar åka iväg och gå in i en sån där skrivkokong en vecka i sträck med jämna mellanrum. Och när du har något klart, våga utsätta dig för risken att bli refuserad.
  • Prioritera. Umgås med ditt material varje dag på ett eller annat sätt. Det betyder inte att du måste sitta fyra timmar om dagen, men det viktiga är att du inte tappar kontakten med det. För mig kan det betyda att jag läser igenom det jag skrivit, gör research eller faktiskt sitter och skriver. Det viktiga är att faktiskt sätta sig ner framför datorn. Det är också ett bra sätt att disciplinera sig.
  • Var intresserad av det du skriver hela tiden. Om du läser igenom det och känner att ”det här duger nog”, då är det tvärtom dags att skriva om. Ingenting som ”nog duger” håller. Det måste kännas hundra procent hela tiden. Det är krävande, men man blir inte Zlatan om man går ner på grusplanen och kickar boll en gång i veckan.
  • Då måste du utsätta texten för någonting. Släng in något oväntat, en dialog eller en röd traktor eller vad som helst. Huvudsaken är att det är något som gör att man måste röra sig åt ett annat håll. Ge inte upp.

Artikeln publicerades ursprungligen i Skriva #1 2011 (18 oktober 2011) och är skriven av .

Rekommenderas för dig

Läs vidare