Stina Jacksons tips för debuten du drömmer om

1. Varje ord räknas

Att skriva är som vilken annan syssla som helst – enda sättet att få det gjort är att göra det, och enda sättet att bli bra är att göra det ofta. Skriv, skriv, och skriv lite till. Och så läser du emellanåt. Skapa en rutin kring skrivandet, en helig stund där det bara är du och orden och ingenting annat. Och låt dig inte nedslås om det du skriver är dåligt. Jag brukar tänka på alla bortkastade sidor som musikernas skalövningar – det är de som kommer att lägga grunden för mästerverket du en dag ska skapa. Varje ord du får ner på pränt kommer att göra dig till en bättre författare oavsett om det blir läst eller inte. Varje ord är en seger.

2. Var dig själv

Det är lätt att tro att man måste skriva på ett visst sätt för att få chansen att debutera, eller att boken måste passa in i en viss genre. Min erfarenhet är att det bara blir riktigt bra när jag skriver det jag verkligen vill skriva. På mitt sätt. Så lär dig reglerna och glöm sedan bort dem. Låt dig inspireras av andra, men känn också friheten i att göra precis som du vill. Hitta ditt unika sätt att berätta.

3. Härda huden

Se feedback och kritik som ett tillfälle att bli en bättre författare. Det är jobbigt att höra att berättelsen inte håller hela vägen, att en karaktär som man verkligen ömmar för är överflödig eller att det finns brister i romanbygget. Men konstruktiv kritik är ovärderlig och kommer att följa dig genom hela din författarkarriär. Det finns inga manus i världen som är fulländade från första stund, även de mest etablerade författarna har förläggare, agenter och andra pålitliga människor omkring sig som vågar säga till när någonting inte håller. Så hitta dina läsare och håll hårt i dem.

4. Glöm inte att ha roligt

Skrivande, för mig, är på blodigt allvar. På liv och död. Även om jag skriver fiktion så är det en väldigt intim process som kräver mycket energi. Det är lätt att fastna i prestationsångest och självhat, känslan av att man vill mer, att texten inte duger. Därför är det viktigt att hålla fast vid glädjen och det lustfyllda. Ha roligt medan du skriver – lek med hantverket, experimentera och ta risker. Jag är övertygad om att lekfullheten och skrivglädjen är de viktigaste verktygen i jakten på en egen berättarröst. Och det är de som kommer att ge dig näringen du behöver för att komma i mål med ditt bokprojekt.