Så får du ditt nyårslöfte att hålla!

Nyårsmiddag. Du höjer glaset och lovar dina vänner att du äntligen ska ta tag i ditt skrivande. Redan nästa nyårsafton ska du hålla din utgivna roman i handen. Detta är något som du verkligen vill göra, något som du planerat i flera års tid. Så snart det nya året startat börjar du skriva. Hedersord.

Två veckor senare har luften gått ur dig, trots de bästa av intentioner och en kreativ glöd. Det som på nyårsafton kändes så verkligt och självklart upplever du nu som ouppnåeligt. Känner du igen dig?

En av anledningarna till att det ofta blir så är att vi missar att skapa en tydlig och motiverande målbild, och en väg som steg för steg tar oss dit.

 

Förutsätt framgång

Målbilden måste motivera dig. Vi börjar ofta rätt med ett klart mål i stil med »jag vill få min debutroman utgiven på ett av de stora förlagen». Men sen händer något. Målet förvandlas till ett monster – det blir stort, skrämmande, ouppnåeligt, och vägen dit väldigt lång. »Var ska jag börja? Varför kommer jag aldrig igång? Jag hinner inte! Jag har inte gjort någon research! Varför höll jag inte bara käften om mitt nyårslöfte?«

Annons

Med skenande tankar som dessa är det inte så lätt att se vad du konkret behöver göra för att lyckas. Ett effektivt mål förutsätter din framgång. Det betyder att när du tänker på det ska det kännas självklart att du kommer att nå fram.

Därför faller nyårslöftet

Så här gör du för att skapa en målbild och en strategi som verkligen håller. Tänk baklänges!

• Bestäm vad du vill och skapa en bild och/eller känsla av att ha nått målet.

• Kliv in i målet. Med andra ord, upplev i din fantasi hur det är att ha klarat det.  Se, hör, dofta, känn – ju fler sinnen desto bättre. Om det inte känns motiverande och bra behöver du göra om steg 1.

• Tänk dig att du har en tidslinje som förbinder det här ögonblicket med nuet som din kropp befinner sig i.

• Titta längs tidslinjen, bakåt i tiden, och se vilka steg du måste ha tagit för att komma hit, för att ha nått fram. Gör bilderna levande.

• Flyt tillbaka till nuet och titta längs med tidslinjen från det här hållet – se stegen fram till målet och känn känslan du hade i steg 2. Nu är det bara att ta första steget!

Tänk dig att du ser en skräckfilm på en liten mobilskärm med ljudet avstängt. Upplevelsen blir en helt annan än om du ser samma film i en 3D-biograf med dånande högtalare. Din inre biograf funkar på samma sätt.

Annons

Har du funderat över varför vissa minnen är suddiga och mörka, nästan svåra att komma åt, medan andra är ljusa, klara och fulla av detaljer?

En anledning är att starka minnen lagras som mer än bara en tanke. De är helkroppsupplevelser där varje sinne kopplats på. Ljud, ljus, dofter, färger och känslor. Det är så hjärnan skapar minnen som är minnesvärda, och våra målbilder fungerar på samma sätt.

I din inre biograf har du kontroll, så ta kontroll. Vi behöver göra bilderna levande, ofta genom att kliva in i dem som om vi verkligen var där och lägga till storlek, färg, ljud, dofter, känslor – allt som kompletterar upplevelsen. Att bara tänka »det skulle vara kul att skriva en bok« håller inte riktigt måttet.

 

Motivation genom att göra tvärtom

I din fantasi är det aftonen inför det nya året. Du sitter skönt och bläddrar i din färdiga bok, och lägger märke till en överraskande lyckad detalj med omslaget som du inte tänkt på tidigare.Till och med limmet från inbindningen luktar gott. Är det nu du faktiskt ska börja kalla dig själv författare? Trots att du tvekade då, är du nu nöjd att du berättade för alla på fjolårsmiddagen om ditt nyårslöfte!

Lev dig in i ögonblicket, med alla sinnen. När visionen fått liv börjar du bakifrån.

Istället för att återvända till nutid och tänka framåt dröjer du dig kvar vid målbilden och tittar bakåt längs en tänkt tidslinje.

I tur och ordning kan du se framför dig vilka steg du måste ha tagit, vad du har gjort för att komma dit där du befinner dig. Hur mycket skrev du per dag? Gick du ner i arbetstid? När kontaktade du förlagen? Vilken research gjorde du till din bok? Vem hjälpte dig? Fyll i detaljerna tills händelseförloppet känns komplett, åtminstone i grova drag. Ladda gärna viktiga steg med känslor precis som du gjorde med målbilden.

 

Hjärnans överväxel ökar dina chanser

När du tittar bakåt i tiden från mållinjen utgår du från en position av framgång, en position där du redan har lyckats. Att göra tvärtom, att titta in i framtiden mot ditt mål och försöka räkna ut stegen dit, är ofta betydligt svårare.

Det tycks som om vi har större resurser till vårt förfogande, ett slags mental överväxel att lägga i, när vi tänker utifrån en mental position där jobbet redan är avklarat och målet uppnått. I det läget är stegen tydliga och allt vad skrivkramp och prestationsångest heter överflödigt.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #2 2012 (20 december 2011) och är skriven av .