Illustration: Kajsa Bergström

Datorprogrammen som hjälper dig med boken

1. Program för att slippa distraktioner

Den lättstressade författaren som gärna avbryter skrivandet för att kolla mail eller Facebook kan behöva en miljö som ”tvingar” fram skrivandet. Inom denna kategori hittar vi till exempel Writeroom för (Mac) där tar skrivytan upp hela skärmen med grön text på svart botten och Momentum Writer (PC) där det inte ens går att gå tillbaka och rätta i texten. Programmet tvingar dig att skriva vidare och passar utmärkt för flödesskrivande.
I båda programmen går det att spara texten och plocka in den i andra program för redigering – vilket ju kan ses som en helt annan del av skrivprocessen.

2. Program för att stödja utvecklingen av berättelsen

Vet du hur din huvudpersons utvecklingskurva ser ut? Vilket budskap din berättelse har? Vilka viktiga vändpunkter du behöver lägga in? I programvaror som Dramatica och  StoryWeaver får du svara på mängder av frågor innan skrivandet påbörjas.
Dramatica är det mest avancerade programmet i genren. Programmet ställer 385 frågor och ger dig en given ”storyform” baserad på svaren.
Vi har låtit författaren Augustin Erba utvärdera programmet.
– Det bästa är att Dramatica kräver att du ska fatta vissa nödvändiga dramaturgiska beslut. Vem är huvudperson? Vilken utvecklingskurva har hen? Och, viktigast av allt, vad handlar boken egentligen om? Vad är det du vill säga?
– Om jag skrev deckare skulle Dramatica nog vara till större hjälp, nu är det mest en lek och en annorlunda ingång. När man skriver så många versioner av texten som jag gör, kan det behövas fräscha ingångar på den.
Augustin ser också några begränsningar med programmet:
– Dramatica säger att det går att skriva en hel roman i formatet, men jag tycker gränssnittet är för klumpigt.

3. Allt-i-ett-program

Program som Scrivener, Liquid Story Binder, Writeway och Writer’s Cafe ger sina användare verktyg för såväl själva skrivandet som allt det där som ligger utanför. Alla osorterade idéer, anteckningar och allt researchmaterial får plats i programmen.
Den här kategorin program är för oss som kanske är lite oorganiserade och trivs med det, samtidigt som vi får hjälp att hålla ordning på alla geniala tankar. Ett av de mest populära är Scrivener som ofta uppskattas för att det ger användarna stor frihet att använda det på ett sätt som passar en själv.
Bland de många funktionerna i programmet kan nämnas corkboard-funktionen, den behändiga ordräknaren och möjligheten att enkelt exportera till olika format. Helt utan förkunskaper kan man skapa e-böcker i både Kindle-format och epub-format, lätt som en plätt.

Annons

Program för skrivande människor

Programnamn & Pris    
Throughline, $10
Power Writer , $100
PreWriter, $14/år
Power Structure , $150
Writer’s Blocks , $150
Master Writer, $199
Writeway $24
Storybook Pro $27
Dramatica Pro $270
Master Storyteller $30
Story Weaver $30
Storyblue  $30
PageFour $40
Scrivener  $40
Write ItNow  $40
Writer’s Café  $40
Liquid Story Binder $46
Contour  $50
New Novelist  $55
Writer’s Dreamkit $60
Character Writer $70
StoryCraft2 $80
StoryO  $80
Celtx Gratis
LitLift Gratis
Q10 Gratis
RoughDraft Gratis
StoryBox  Gratis
yWriter Gratis
FocusWriter Gratis
Writeroom Gratis

Några av programmen, till exempel Celtx och Contour, är mest lämpade för att skriva filmmanus men ger även stöd för romanskrivande genom frågor om karaktärer, hinder och handling. Samtliga program är på engelska. Många går att ladda ned i kostnadsfria demoversioner för att prova innan man bestämmer sig för att köpa.

Spara kopior!

Programvarubranschen är ombytlig. Var uppmärksam på att vissa program på listan som är populära idag kanske slutar tillverkas imorgon. Tänk på att regelbundet spara dina verk i olika standardformat så att du vet attdu kan öppna dem även om du byter dator och programmet du använder inte längre går att få tag på.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #4 2012 (20 april 2012) och är skriven av .