Bild: © Serov/Shutterstock

5 steg till en fängslande intrig

Hur fångar man läsaren och håller kvar spänningen ända till sista sidan? Augustprisnominerade Sören Bondeson, som coachat författare som Jens Lapidus och Åsa Larsson, visar hur man skapar en riktig bladvändare.

1. Bestäm tiden

I en berättelse finns alltid en tid. Författaren bestämmer under vilken tidsrymd romanen tilldrar sig. Det kan vara ett dygn, en vecka eller femtio år. Inom begreppet textens tid ingår även möjligheter att skriva en berättelse i olika tidsplan och det skapar helt andra förutsättningar för hur intrigen kommer att se ut. Jag ska här nedan visa några exempel på olika tidsmodeller.

Kronologisk tid

I den här modellen följer scenerna på varandra kronologiskt. Händelser följer på varandra utefter en linjär tidsaxel. Den här modellen är den vanligaste i romaner. Säkert beroende på att det är just på det sättet vi har som vana att uppleva verkligheten: Situationer åtföljs av en ny situation, en sekund följs av en ny sekund, en timme av en ny timme, en dag av en ny dag och så vidare. Naturligtvis kan författaren göra mindre tidshopp och tillbakablickar i den här tidsmodellen, men de är alltid logiska i förhållande till tidsföljden.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #5 2013 (20 augusti 2013) och är skriven av .