Tobias Regnell: »Just nu är ett utmärkt tillfälle att börja skriva en novell«

Just nu är ett utmärkt tillfälle att börja skriva en novell! För härmed lanserar vi vår årliga och populära skrivutmaning tillsammans med Vulkan.

Du har 10 000 tecken på dig, och det blir 10 000 kronor till vinnaren – samt novellen inläst som ljudbok.

Tävlingen arrangeras exklusivt för Skrivaprenumeranter. Du hittar temat och all annan info här.

 

För skrivinspiration, läs till exempel:

• Novellmästaren Sven Olov Karlssons guide till att skriva noveller.
• Vår tipslista med 12 böcker som stimulerar ditt novellskrivande.
• Johanna Wimans intro till bra hantverkstexter för novellister.

 

Veckans …

… boktrave

… lämnade jag in på biblioteket i Ängelholm på min sista semesterdag.

Bäst i sommar:

• Elisabeth Åsbrinks Orden som formade Sverige. Vill alltid läsa något allmänbildande på sommaren. Den här boken var en lättläst men ändå ögonöppnande serie nedslag genom Sveriges historia, med fokus på hur »svenskheten« skapats – och sedan omformulerats efter behov.
• David Sedaris Calypso. Välbehövlig fnissfest under stormen Hans. I den här boken smyger Sedaris också in en hel del svärta när läsaren har garden nere. Grundlig Guardianrecension här.

Båda böckerna är fem år gamla. Det är en skön semestervana: jag läser inte det senaste, eller det jag måste, utan böckerna som jag blir sugen på när jag strosar omkring på ett lagom stort småstadsbibliotek.

… grand old lady

Kerstin Ekman fyller 90 på söndag, och i dag recenseras hennes nya bok i bland annat Dagens Nyheter. Jag har bara hunnit läsa några av de 24 essäerna i Min bokvärld men det framgår tydligt hur läsningen påverkat Kerstin Ekmans liv, och hur livet i sin tur påverkat hennes läsande – och skrivande.

Boken är en helt egen blandning av fragmentarisk självbiografi och litteraturessäer med samhällsutblick. Och apropå min inaktuella läsning här ovan – den färskaste boken Ekman tar upp gavs ut vid millennieskiftet. Hon läser numera helst böcker som hon vet att hon gripits av tidigare, och som nu kan läsas på nytt från en annan utsiktspunkt i livet.

… novelluppläsning

Klockan 12.00–13.00 nu på söndag (27 augusti) läser de fem vinnarna i vår senaste novelltävling, på temat »Göteborg«, upp sina texter inom ramen för stadens 400-årsfirande. Timmen avrundas med min miniföreläsning »Kom igång med ditt skrivande«.

Gratis inträde, i Bältespännarparken i centrala Göteborg. Komsi, komsi!

… sidosysslor

Journalisten Caroline Engvall och polisen Simon Häggström landade i samma slutsats för några år sedan: genom att börja skriva skönlitterärt om flickors och kvinnors utsatthet kunde de nå ut mycket bredare med sitt engagemang i frågorna.

Nu reagerar de båda på en annan författares nya verksamhet: Linda Skugge, för 25 år sedan redaktör för feministbibeln Fittstim, fyller ut inkomsterna från sitt skrivande med nakenintäkter från Onlyfans. »[Onlyfans] börjar med lite bikinibilder och ett halvår senare handlar det om ren porr eftersom det har skett en normaliseringsprocess. Hela tiden krävs nytt content för att folk ska prenumerera och männen tjatar dessutom om att de vill ha mer«, säger Simon Häggström. »Är det bättre att vara en gratishora i media än en som tjänar dollars på [Onlyfans]?« försvarar sig Skugge mot alla kritiker.

Den värld som format Häggströms författarskap och engagemang läser du om i Christian Dauns porträtt i aktuella Skriva.

… festmiss

Apropå Daun – jag var tyvärr på fel sida Sverige när han i förrgår firade sin nya Upplösningstillstånd: Rapport från en skilsmässa. Att skilsmässan i sig inte varit något att fira framgår tydligt av de två utdragen ur boken som publicerats i Svenska Dagbladet (här och här). Men boken är bra, vågar jag nästan lova.

I nästa nummer av Skriva intervjuas Lena Andersson av Christian Daun.

Trevlig helg!
Tobias Regnell

Publicerad 25 augusti 2023.
Tobias Regnell, Tidningen Skriva
Annons