Tobias Regnell: »Fantastiska miljöer och möjligheter«

Är det möjligen så att vi, tillsammans med förlag och andra samarbetspartner, snickrat ihop det starkaste programmet någonsin för SkrivaScenen på Bokmässan?
Bedöm själv, för nu är det klart och tidssatt.

Några av årets över 60 punkter:

Torsdag 11.30: Att analysera egna och andras texter
Med Ida Linde, mångårig lärare på Boskops Arnö och nu romanaktuell.

Torsdag 14.00: Jan Guillou 
Efter 50 års tvingande deadlines för grävande journalistik, tidningskrönikor och researchtunga romanserier insåg Jan Guillou att han »inte längre hade några obligatorier«. Nu berättar han hur roligt det är att äntligen få bejaka infall och pröva nya grepp.

Fredag 11.00: Hur böcker blir till
Svante WeylerBöckerna och meningen med världen handlar om hur böcker blir till och om litteraturens förmåga att göra livet lite större. Om detta och sitt mångåriga förläggararbete berättar han här.

Fredag 12.30: Researchens betydelse för berättelsen
Ingrid Carlberg och Henrik Berggren är två av Sveriges allra vassaste fackboksförfattare, som kan konsten att omvandla enorma mängder fakta till levande berättelser.

Lördag 11.00: Språket som huvudkaraktär
Jonas Hassen Khemiris böcker spelar språket en stor och självständig roll, och blir ibland nästan en huvudkaraktär bredvid de fysiska personerna.

Söndag 12.00: Att skriva med ett ärende
Under flera decennier har Majgull Axelsson tagit upp svåra frågor i både dokumentär och fiktiv form. Vad driver henne? Och vad krävs för att även läsaren ska känna engagemang i både bok och ärende?

 

Veckans …

… skrivskola på TV

I nästa Skriva kan du läsa en guide av Jenny Fagerlund, om hur romankaraktärers hemligheter och dolda sidor kan skapa nyfikenhet hos läsarna (och ibland även hos författaren).

I sommar har Jenny också en liten skrivskola i TV4 Nyhetsmorgon. Här är första avsnittet.

… romanmiljöer

I Skrivaredaktionens Göteborg kryllar det av stora sommarevenemang, och i år myllrar det mer än någonsin. Det är Metallica, Coldplay och 3 x Bruce på Ullevi. Det är Partille Cup och Gothia Cup. Det är stadens 400-årsjubileum med stort festivalområde och Kungen och Silvia och … det bara slår mig: vilka fantastiska miljöer och möjligheter det finns att hämta i sådana här megahändelser, för både romaner och non-fiction! Don DeLillo öppnar till exempel sin Pulitzernominerade roman Underworld med en fantastisk scen från en berömd basebollmatch 1951, där man får följa både president Hoover på läktaren och den unga supporter som fångar den avgörande home run-bollen på läktaren. Fantasi och verklighet i fantastisk förening, och ett genialt startskott för den omfångsrika romanen.

Det har förvisso gjorts allt från biofilm till barnböcker i Gothia Cup-miljö, och vår systertidning Offsides mest lästa reportage någonsin handlar om en »försvunnen« Gothia Cup-spelare. Men nog finns det mer att hämta från den här typen av stora evenemang. Bäst fungerar de, tycker jag, när de inte görs till huvudsak och när karaktärerna inte rör sig i händelsernas absoluta mitt.

För övrigt har Marie Hermanson skrivit en välresearchad roman om när Göteborg fyllde inte 400 år, utan 300. Starten på baksidestexten: »Den 8 maj 1923 invigs Jubileumsutställningen i Göteborg. På plats finns den unga journalisten Ellen, men också polisen Nils. När ryktet sprids att Einstein ska hålla sin Nobelföreläsning på utställningen sätts plötsligt hotfulla antisemitiska krafter i rörelse.«

… kluvna känslor

Fick tillbaka sista korrekturet på en kommande bok häromdagen, av extremt noggranne Djordje. 212 sidor – men knappt några noteringar alls. Mest strukna och tillagda kommatecken på tyckeochsmak-nivå.

Min första tanke: »Bra – då har jag skött mitt redaktörsjobb.«

Direkt efter: »Men några fler fel måste det väl finnas. Har han verkligen läst ordentligt?«

Det är härligt när korrekturläsarna knappt hittar någonting. Samtidigt vill man liksom ha valuta för pengarna …

… läsfrämjande inköp

149 kronor brassestol!

Vår lägenhet saknar balkong och till innergården når solen ner mellan typ 11.15 och 12.03 (och då pratar vi veckorna kring midsommar). Ser alltså framför mig hur jag, min bok, min kaffetermos och min brassestol går upp till Skansen Kronan-parken bakom lägenheten med jämna mellanrum. Och ibland bara en snabbis ut genom porten till trottoarens eftermiddagssol. (Älskar lokala näringsidkare som tar en vilopaus på trottoaren utanför sin butik, och snackar med stammisar och förbipasserande. En sådan måste man väl kunna bli även om man inte har butik?)

Trevlig helg!
Tobias Regnell

Publicerad 7 juli 2023 och uppdaterad 25 augusti 2023.
Tobias Regnell, Tidningen Skriva
Annons