En roman blir till.

Här följer vi scenpoeten och författaren Olivia Bergdahls bokresa, från tankefrö till läsarmöten.

En roman blir till Publicerad 13 februari 2020

En handstil för gudar och blyertspilar!

Har hon börjat skriva för hand? Hon har börjat skriva för hand! Varför i hela världen har hon börjat skriva för hand? Är det inte allmänt känt att den som kan skriva snabbt på dator skriver alltid och i evighet snabbare än den som skriver snabbt för hand? Jo, men ändå! Hon skriver för hand! Förklaringen är mycket enkel:

Man kan smidigt och enkelt göra pilar och listor för hand.

Alltså, om man (i detta fallet alltså jag) nu sitter och går igenom scen efter scen, för att hitta kärnan och meningen med varje situation, så är det en ren och skär fröjd att skriva för hand och inte göra omöjligt krångliga dokument med färgkodning och dylikt. Jag skriver i punktform ned vad som händer. Jag skriver en fråga (vanligtvis varför), jag finner sedan svaret på den frågan, skriver ned också det och vet därigenom vad som är viktigt med just den händelsen i berättelsen. Det leder visserligen till att jag får lust att göra än mer research (men jag får inte göra det!), i övrigt känns det effektivt. Jag tar mina anteckningar och sätter mig sedan vid datorn och skriver om scenen enligt instruktionerna jag givit mig själv.

Så – till det kanske viktigaste! – vilket papper och vilken penna rekommenderas? Jag föredrar rutade block, eftersom jag trots allt gillar linjer, men föredrar linjer i storlek anpassade efter mina bokstäver, som är små. Många verkar gilla blanka papper, men det är någonting med rutmönstret som känns oerhört tillfredställande för min del. Jag tror att det är för att linjerna finns där, ett tydligt mönster, men man korsar de ju hela tiden, vilket liksom tillåter en att skriva åt alla håll samtidigt, men fortfarande i struktur.

Jag önskar att jag tyckte om små block, för det hade varit praktiskt, men det gör jag inte, i synnerhet inte när jag skriver sånt här. Vill kunna ta plats. Vill kunna breda ut mig. Helst i ett oändligt stort rutmönster över hela lägenheten, fast liksom portabelt, men då det är svårt att kombinera med någonting annat överhuvudtaget, så nöjer jag mig med A4. Det är dessutom lätt att få tag på.

Tidigare har jag varit motståndare till blyerts — förmodligen av rent fåfänga skäl (min text skall aldrig raderas!) — men testar nu detta. Blyerts har ju fördelen att förändras i nyans beroende på hur hårt man trycker, vilket jag tycker mycket om. I övrigt är jag fortfarande sådan att gratis är gott vad gäller pennor, och plockar alltid på mig närmast pinsamt många så fort tillfälle ges. Alla mina pennor är reklampennor! Majoriteten från hotell! Jag känner mig lite som en sån där 1900-talsintellektuell som går omkring med sina saker i en plastpåse, ity tankarna är så stora så varför skall man bry sig om jordiska ting? Jag anar dock att pennor hör till kategorin bh-öl-strumpor-etc, alltså de saker som om man väl börjar lägga pengar på dem, så är det nästintill omöjligt att sedan nöja sig med skräpet man tidigare ansåg fullt tillräckligt.

Klart slut, så långt!

Skriv ett svar

avatar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Följ  
Notify of

Annons

Annons

Annons

Fler inlägg

En roman blir till

Du-du-du-du-du-du

Publicerad 7 januari 2020

En roman blir till

Salt Lake City

Publicerad 30 oktober 2019

En roman blir till

Las Vegas, baby!

Publicerad 28 oktober 2019

En roman blir till

Bokmässan 2019

Publicerad 1 oktober 2019

En roman blir till

Bokmässeveckan inleds

Publicerad 24 september 2019

En roman blir till

En annan arbetsplats

Publicerad 20 september 2019

En roman blir till

<3 kortkort

Publicerad 4 september 2019

En roman blir till

Fråga allt!

Publicerad 21 augusti 2019

En roman blir till

Steg 10 – FANFAR

Publicerad 5 augusti 2019

En roman blir till

Steg 3 – dippen.

Publicerad 4 augusti 2019