Lär av Astrid Lindgren

För miljoner människor är Astrid Lindgren förknippad med livets första stora läsupplevelser. Ständigt aktuell och evigt älskad, både för sina berättelser och för sitt starka engagemang där hon alltid satte barnen först. Men hur gjorde hon egentligen?

I september har Unga Astrid premiär. Det är den första långfilmen om författarens liv och befäster »Monumentet Lindgren« ytterligare. Låt den bli oss en påminnelse om att Astrid Lindgren inte bara var en snäll tant utan även en kvinna med livserfarenhet och inte minst stor litterär hantverksskicklighet. Det visade hon även som förläggare på Rabén & Sjögren där hon förlöste en hel generation barn- och ungdomsförfattare. Rimligtvis borde även den som skriver idag ha mycket att lära av henne.

Här är nio grundprinciper som bidrog till att göra författarskapet till vad det blev.

1. Lev först, skriv sedan

När Astrid Lindgren debuterade var hon 37 år och hade i stort sett gjort allt spännande i sin biografi. Hon hade upplevt det gamla bondesveriges sista suck, jazzens tjusning och det framväxande Stockholm medan två världskrig mullrade i bakgrunden. Hon hade fött ett utomäktenskapligt barn och avancerat från svältande kontorist till direktörshustru. Hon hade arbetat med såväl brevcensur som kriminologi. Efter 1940-talet planar levnadsskildringarna ut.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #4 2018 (23 augusti 2018) och är skriven av .