SkrivaScenen på Bokmässan 2024

Bokmässans bästa ­mötesplats för dig som vill ­utveckla ditt skrivande och inspireras av ­Sveriges ­främsta ­författare.

Kom och träffa Skrivas redaktion, lyssna på ­engagerande samtal och knyt nya skrivkontakter.

  • Över 60 programpunkter
  • Speedcoachning med redaktör Inger Lundin

SkrivaScenen ingår i entrébiljetten och du hittar oss på entréplan, monterplats A03:62.

Varmt välkommen den 26–29 september!

SkrivaScenens program
torsdag 26 september

Välkommen till SkrivaScenen!

10.00 torsdag 26 september

Skrivas chefredaktörer Johanna Wiman och Tobias Regnell berättar om programmet under SkrivaScenens fyra dagar. Dessutom får du deras tio bästa tips om hur man sätter igång ett bokprojekt. Tipsen utgår från Skrivas nya bok Skriv din bok, som utkommer strax före Bokmässan.

Medverkande: Johanna Wiman, Tobias Regnell
Arrangör: Tidningen Skriva

Att skriva på ett annat språk

10.30 torsdag 26 september

Kadir Meral kom till Sverige från en kurdisk by i Turkiet på 90-talet. Han har skrivit två uppskattade romaner på svenska och i maj fackboksdebuterade han med Fyra rum för integration – Inspirationsbok om lyckad inkludering och etablering av utrikesfödda. På SkrivaScenen berättar han hur det är att skriva på ett språk man lärt sig som vuxen.

Medverkande: Kadir Meral
Arrangör: Hoi Publishing

Översätt – och bli en bättre författare

11.00 torsdag 26 september

Nils Håkanson är författare (Tung metall, Ödmården) och översättare från ett flertal språk, bland annat ryska och ukrainska. Hans Dolda gudar, en vindlande exposé över den översatta litteraturen på svenska, belönades med Augustpriset för bästa fackbok. På SkrivaScenen berättar han om hur arbetet som översättare kan göra dig till en bättre författare.

Medverkande: Nils Håkanson
Arrangör: Nirstedt/Litteratur

Märgen – från idé till litterär tidskrift

11.30 torsdag 26 september

Lärare och studenter från Författarskolan och förlagsutbildningen vid Lunds universitet berättar hur de tillsammans arbetat med nya pedagogiska grepp för att stärka utbildningarna och främja skrivandet, nu senast genom ett tidskriftsprojekt. På SkrivaScenen kommer de att samtala om det gemensamma tidsskriftsprojektet Märgen, om utmaningar och lärdomar under arbetet.

Medverkande: Anna Clara Törnqvist, Carola Mikaelsson, Viola Duvander, Kristina Cekanovic
Arrangör: Författarskolan och Förlags- och bokmarknadskunskap vid Lunds universitet

Kreativt skrivande – att ta sitt skrivprojekt från råmanus till färdigt manus

12.00 torsdag 26 september

Hur tar du ditt skrivprojekt från råmanus till färdigt manus? Skrivpedagogen och författaren Therése Granwald har sedan 20 år tillbaka arbetat som lärare och handledare i kreativt skrivande på både universitet och folkhögskola. Här ger hon konkreta tips på hur du arbetar med redigering av berättelsen och vad du ska tänka på när du vänder dig till ett förlag. Therése är aktuell med Kreativt skrivande: Fortsättningsbok i litterärt skapande.

Medverkande: Therése Granwald
Arrangör: Studentlitteratur

Feelgood, eller?

12.30 torsdag 26 september

Birgitta Bergin är känd som feelgoodförfattare, men är verkligen allt hon skriver feelgood? Nyligen släpptes Bortom alla gränser, den andra delen i romanserien om kvinnlig vänskap. Hur får hon det allvarliga och känslosamma att inte framstå som för tungt och dystert? Vilka är de bästa knepen för att få dessa två världar att mötas?

Medverkande: Birgitta Bergin
Arrangör: Piratförlaget

Skriv lättläst så att det berör

13.00 torsdag 26 september

Lättlästa texter ska inte bara vara skrivna så att de är lätta att förstå och ta till sig. En välskriven lättläst fakta- eller informationstext ska dessutom ge tydliga svar på frågor för läsaren på rätt nivå, och en lättläst skönlitterär text ska beröra, engagera och väcka nyfikenhet. Men hur? Författarna Sara Lövestam, Bengt Fredrikson och Moa Candil är experter på lättläst och visar hur du med enkla metoder kan göra svårlästa texter lätta.

Medverkande: Sara Lövestam, Bengt Fredrikson, Moa Candil
Arrangör: Nypon och Vilja förlag, MTM

Grafiskt lockar till läslust!

13.30 torsdag 26 september

Grafiska romaner kan främja läslust och läsförståelse genom bjuda in till berättelser som till stor del är bilddrivna. Men hur går arbetet för författaren till i sådana samarbeten, där mycket av berättelsen skildras i bild? Nicolai Houm skriver spännande science fiction om viktiga och aktuella teman – Klimat, miljö, rymden och framtiden. I Sverige är han aktuell med serien Atmosfärbarnen, en grafisk framtidsskildring i två delar: Försvunna på Jorden och Främlingarna som släpptes i augusti.

Medverkande: Nicolai Houm
Arrangör: Berghs förlag

Journalistiskt skrivande jämfört med skönlitterärt

14.00 torsdag 26 september

Sedan 2014 har Malin Ullgren varit redaktör och kritiker på Dagens Nyheter. I år utkom hennes debutroman Förhöjningen, om en kvinna mitt i livet som känner av en annalkande tomhet och leda. När hon hamnar i en hemlig relation krockar fantasi och verklighet. Här berättar Ullgren om skillnaden mellan att skriva journalistiskt och skönlitterärt.

Medverkande: Malin Ullgren, Daniel Sandström (förläggare)
Arrangör: Albert Bonniers Förlag

Skriva lättläst feelgood

14.30 torsdag 26 september

Amanda Hellberg och Maria Frensborg har skrivit flera uppmärksammade feelgood-romaner och skriver även för vuxna läsare i behov av lättillgängliga texter. De delar med sig av sina bästa tips och metoder för att skriva värmande feelgood och romance och berättar hur man med enkla knep kan anpassa böckerna till en bredare läsekrets.

Medverkande: Amanda Hellberg, Maria Frensborg
Arrangör: Nypon och Vilja förlag

Tips för blivande författare

15.00 torsdag 26 september

Både författaren Johanna Holmström, aktuell med spänningsromanen Vargens timme, och poeten Rosanna Fellman, vars tredje diktsamling Det Jakobstad ingen vill ha, viger en stor del av sin tid att lära ut kreativt skrivande både i skolor och på sina egna kurser. Vilket är det bästa sättet att fullfölja sin dröm om att skriva en bok – och går det att lära sig att skriva?

Medverkande: Johanna Holmström, Rosanna Fellman, Annina Rabe (moderator)
Arrangör: Förlaget

Vi som vägrar överge ungdomsboken

15.30 torsdag 26 september

Allt färre läser ungdomsböcker på svenska, därav ger allt färre förlag ut dem och färre boklådor tar in dem. Det finns dock vissa författare som aldrig verkar ge upp om ungdomsboken, trots alla larmrapporter, minskade upplagor och krympande läsarskara. Så varför stannar Charlotte Cederlund (Revan) och Anette Eggert (Där ljuset kommer in) kvar när så många andra lämnar? Och hur påverkar den här trenden deras skrivande?

Medverkande: Charlotte Cederlund, Anette Eggert
Arrangör: Bokförlaget Opal

Värt att veta – populärvetenskap för vuxna

16.00 torsdag 26 september

I dagens värld av ökad informationsvariation är det allt viktigare med pålitliga fakta. Men hur kan man kort lättfattligt förklara komplicerade ämnen som hur en kvantdator fungerar eller skogens betydelse från svedjebruk till bioekonomi? Mikael Johansson (Kvantdatorer) och Jan Kunnas (Skogen) berättar här om konsten att skriva populärvetenskap på 60 sidor.

Medverkande: Mikael Johansson, Jan Kunnas, Urban Lindstedt (moderator)
Arrangör: Svenska litteratursällskapet i Finland, Appell Förlag

Den kreativa processen bakom en bilderbok

16.30 torsdag 26 september

Emma Adbåge och Per Gustavsson är aktuella som illustratörer med Äppelkänslan respektive Berits cykel. Hur ser den kreativa processen ut när man illustrerar någon annans text jämfört med sin egen? Emma Adbåge är flerfaldigt prisbelönt och 2018 mottog hon Augustpriset för Gropen som hon både skrivit och illustrerat. Per Gustavsson har blivit nominerad till Augustpriset tre gånger, senast 2019.

Medverkande: Emma Adbåge, Per Gustavsson
Arrangör: Rabén & Sjögren

»Det här har vi hört förut« – om förälskelse och sorg

17.00 torsdag 26 september

Hur förnyar och angriper man ett uttjatat tema? Ellen Strömberg, vars Ingen början inget slut utkom häromdagen, och Jenny Jägerfeld, aktuell med Hämndprojektet, samtalar här om förnyelse av ett evigt tema. Har berättelserna om förälskelse och sorg förändrats och utvecklats? Hur skriver man om relationer och känslor för unga, och var hittar man känslorna och tankarna bokens huvudpersoner går igenom – i sig själv eller någon annanstans?

Medverkande: Ellen Strömberg, Jenny Jägerfeld
Arrangör: Schildts & Söderströms, Rabén & Sjögren

Goda råd om författaryrket

17.30 torsdag 26 september

Under fem decennier har Jan Guillou fängslat, engagerat och underhållit en stor läsarskara. Nu är han aktuell med tredje delen om firma Hamilton & Ponti, Anteckningar från aftonsången. Om han fick resa tillbaka till 1981 och träffa sig själv precis innan genombrottsromanen Ondskan kommer ut, vilka råd skulle han då ge? Inte bara om själva skrivandeprocessen utan om allt vad författaryrket innebär.

Medverkande: Jan Guillou
Arrangör: Piratförlaget

SkrivaScenens program
fredag 27 september

Att använda sitt yrke i sitt skrivande

09.30 Fredag 27 september

Johan Kant har en bakgrund som lärare och rektor och arbetar i dag som skolchef. Hans lärarjobb i ett område där destruktivitet och våld frodades har inspirerat till nya boken Den blomstertid nu kommer. På SkrivaScenen berättar Johan om hur läraryrket gav honom unik inblick i ungdomars frigörelse, vänskap och vuxenblivande och hur han »översatte« det till fiktion.

Medverkande: Johan Kant
Arrangör: Bokfabriken

Att skriva på två språk

10.00 Fredag 27 september

Hyper är Agri Ismaïls hyllade debutroman om en kurdisk familjs sönderfall med finanskrisen 2008 som fond. Den har utgivits både på svenska och engelska och här berättar han om processen att skriva manuset parallellt på två språk. Agri Ismaïl har arbetat som affärsjurist i London, Dubai och irakiska Kurdistan.

Medverkande: Agri Ismaïl, Johanna Haegerström (förläggare)
Arrangör: Albert Bonniers Förlag

Att lämna en framgångsrik serie

10.30 Fredag 27 september

När vet man att det är dags att lämna karaktärerna och deras värld och gå vidare till någonting nytt? Eli Åhman Owetz lämnar nu den framgångsrika Söderberga-serien och är aktuell med nya Tillbaka till Hampstead. Här berättar hon om vad som fick henne att ta steget, hur det kändes, och om det blev som hon tänkt.

Medverkande: Eli Åhman Owetz
Arrangör: HarperCollins

Att skriva bortom sig själv

11.00 Fredag 27 september

Många författare använder sig själva i sitt skrivande. Olle Lönnaeus gör tvärtom. I nya boken Dick Svenzons ärliga gröna ögon ville han skriva om en karaktär som låg väldigt långt ifrån honom själv och hans yrkesroll. På SkrivaScenen berättar han om vad som var roligast med det greppet – och vad som var svårast.

Medverkande: Olle Lönnaeus
Arrangör: Bokfabriken

Att skriva kort

11.30 Fredag 27 september

I Maria Ernestams kortroman Tjuvlyssnaren ryms historien om revisorn Karl-Gunnar Hammarqvist, vars liv förändras när han hör ett samtal genom en tunn vägg, inom endast 140 sidor. Hur gör Maria för att skriva kort och komprimerat men ändå med ett rikt innehåll? Hur styr historien berättelsens längd?

Medverkande: Maria Ernestam
Arrangör: LB Förlag

Litteraturen som formare av jaget

12.00 Fredag 27 september

I Lars Sunds nya roman Prinsessan av Vasa är minnet ett starkt tema: att minnas sitt eget liv, sanna och falska minnen, att leva sig in i andras minnen. Att återkomma till författare och böcker är något Svante Weyler ägnat sig åt i sina memoarer Böckerna och meningen med världen. Weyler var en gång i tiden Lars Sunds förläggare. Här samtalar de om minnet och jaget i läsandet och skrivandet.

Medverkande: Lars Sund, Svante Weyler, Urban Lindstedt (moderator)
Arrangör: Förlaget

Ensamhet och tillhörighet

12.30 Fredag 27 september

Lyssna till Axel Åhman och Sara Kadefors i ett samtal om ensamhet och tillhörighet. Vad händer när man försöker undvika ensamheten till varje pris? Hur långt är man beredd att gå för att få vänner och känna gemenskap? Axel Åhman är en av medlemmarna i humorgruppen KAJ och aktuell med adventsboken Smugglarens skatt. Sara Kadefors har släppt två böcker i år, Jag ljuger för bra för barn i mellanstadiet, och romanen Silver.

Medverkande: Axel Åhman, Sara Kadefors
Arrangör: Schildts & Söderströms, Bonnier Carlsen

Att växla genre

13.00 Fredag 27 september

Johanna Holmström fick sitt genombrott med den prisbelönta novellsamlingen Camera Obscura och tilldelades 2023 Karin Boyes litterära pris. Med sin nya bok Vargens unge växlar hon genre till spänning. Här berättar hon hur det är att gå från ett renodlat, kritikervinnande litterärt berättande till spänning, som ofta betraktas som mer lättläst och kommersiellt.

Medverkande: Johanna Holmström, Helene Atterling (förläggare)
Arrangör: Albert Bonniers Förlag

Hur får man mord att bli mysigt?

13.30 Fredag 27 september

På SkrivaScenen berättar Carin Hjulström och Christoffer Holst om hur man får in mord i feelgoodgenren. Carin Hjulström är aktuell med Offer i frack, den sjätte och fristående delen i cosy crime-serien Säbyholms gröna fingrar, och förra året släpptes de två första delarna i Christoffer Holsts mysdeckarserie om systrarna Collis – En dyrbar fångst och Ett delikat mörker.

Medverkande: Carin Hjulström, Christoffer Holst
Arrangör: Bokförlaget Forum

En ny start

14.00 Fredag 27 september

Sofie Sarenbrant och Carina Bergfeldt släppte sin första gemensamma bok förra året och i våras kom fristående uppföljaren Långfredagen. Efter den hyllade Charlie Lager-serien har Lina Bengtsdotter påbörjat en ny serie – första delen Korpen släpptes i maj. Här berättar de om att påbörja något helt nytt. Hur kan man använda sin erfarenhet och samtidigt förnya sig när man »börjar om från noll«?

Medverkande: Sofie Sarenbrant, Carina Bergfeldt, Lina Bengtsdotter
Arrangör: Bookmark

Att skriva som man pratar

14.30 Fredag 27 september

Oliver Lovrenskis råa och roliga När vi var yngre kretsar kring vännerna Ivan, Marco, Arjan och Jonas och deras liv på Oslos gator som präglas av missbruk, våld och kriminalitet. Men mest av allt handlar den om vänskap. Boken är skriven på vännernas språk och på SkrivaScenen berättar Oliver om det; en samtida förortsslang som lånar och stjäl från hiphopen, poesin, engelska, somaliskan och kroatiskan.

Medverkande: Oliver Lovrenski
Arrangör: Brombergs

Att skriva sin första diktsamling

15.00 Fredag 27 september

Caroline Ringskog Ferrada-Noli romandebuterade 2009 och har skrivit tre romaner. Nu kommer hennes första diktsamling Den förlorade sonen som handlar om sorg, kärlek, sex och skam i vår samtid. På SkrivaScenen berättar hon om de utmaningar som mötte henne när hon skulle gå från roman till poesi.

Medverkande: Caroline Ringskog Ferrada-Noli, Lina Rydén Reynols (förläggare)
Arrangör: Albert Bonniers Förlag

Skrivarglädje!

15.30 Fredag 27 september

Lina Nordquist är docent i fysiologi, diabetesforskare och riksdagsledamot, så när får hon tid att skriva? 2022 vann hennes Dit du går, följer jag Årets bok (Bonnier Bokklubbs pris som läsarna röstar fram) och nu är hon aktuell med Tigerkakshjärta. På SkrivaScenen berättar Lina om sina skrivrutiner för att hinna med allt, och varför skrivandet är så viktigt för henne.

Medverkande: Lina Nordquist, Åsa Selling (moderator)
Arrangör: Romanus & Selling

Sätta punkt och ta farväl

16.00 Fredag 27 september

Katarina Widholms böcker om hembiträdet Betty har hyllats för det tidstrogna språket och älskats av hundratusentals läsare. Nu kommer den fjärde och avslutande delen, Älskade Betty! Katarina har beskrivit Betty som en levande person som kommer till henne och förklarar vem hon är och hur hon tänker. Hur är det att skriva med en så närvarande karaktär – och hur kan man klippa navelsträngen och ta farväl?

Medverkande: Katarina Widholm
Arrangör: Historiska Media

Spänning för unga läsare

16.30 Fredag 27 september

Kristina Ohlsson är en framgångsrik spänningsförfattare skriver även bokserier för barn: Spökbyrån för lågstadieåldern och Barnen på Hovenäset för barn i mellanstadieåldern. Katarina Genar skriver suggestiva och lättlästa kapitelböcker och är aktuell med Den vita fjädern, första fristående boken i serien Dimmornas gränd. Här berättar de hur man håller tempot och spänningen utan att gå över gränsen för vad unga läsare klarar av i skräckväg.

Medverkande: Kristina Ohlsson, Katarina Genar
Arrangör: Bonnier Carlsen

Att skriva historiska romaner

17.00 Fredag 27 september

Catharina Ingelman Sundberg har en rad historiska romaner bakom sig. Hennes senaste, Landet som försvann, baseras på forskningsrönen om en stenålderskultur som påträffats i Nordsjön. Flera av Conny Palmkvists böcker har utspelat sig under andra världskriget, så också hans senaste Räkna de lyckliga stunderna, del ett i Öresundstrilogin. Här ger de sina  bästa tips för historiska romaner och berättar vilka fallgropar man ska undvika.

Medverkande: Conny Palmqvist, Catharina Ingelman Sundberg
Arrangör: Bokförlaget Forum

Betydelsen av att förstå ett språk

17.30 Fredag 27 september

Minoo Shams har tidigare har skrivit om Maryam som kommit till Sverige, fått en vän och lärt sig svenska. I nya boken reser Maryams och bästisen Idas familjer till Iran – och rollerna är plötsligt ombytta. I Camilla Lagerqvists bokserie »Krigets barn« följer vi Viivi och hennes syster som under finska vinterkriget kommer som krigsbarn till Sverige. Här samtalar Shams och Lagerqvist om betydelsen av att göra sig förstådd och förstå den plats man kommer till.

Medverkande: Minoo Shams, Camilla Lagerqvist
Arrangör: Bonnier Carlsen

Skriva om tunga ämnen för unga läsare

18.00 Fredag 27 september

Vi möter två författare som skriver om unga människor och psykisk ohälsa. Hur balanserar de mellan att våga berätta om det som är jobbigt, och viljan att stärka de unga läsarna? Hanna Thermaenius är barnpsykolog hos Rädda Barnen och aktuell med faktaboken 99 livsknep. Marit Sahlström har arbetat som pedagog för unga med hög skolfrånvaro och är aktuell med ungdomsromanen Djupvattnet.

Medverkande: Hanna Thermaenius, Marit Sahlström
Arrangör: Bonnier Carlsen

SkrivaScenens program
lördag 28 september

Återvändsgränder och skrivkramp

09.30 lördag 28 september

Vad gör man när det skiter sig? När man märker att det behövs jobbiga, massiva omskrivningar eller då man helt får strunta i en idé man jobbat med länge. Då man upptäcker ologiskheter som är svåra att rätta? Malin Klingenberg (Berättelser från Gibat, del1; Slättens systrar) och Emma Karinsdotter (Ovetenskapliga studier – nio bevis för saker som förmodligen aldrig har hänt) har båda erfarenheter av dessa situationer.

Medverkande: Malin Klingenberg, Emma Karinsdotter
Arrangör: Schildts & Söderströms

Goda råd till debutanter

10.00 lördag 28 september

Kom och lyssna på debutanttips från Årets bok-nominerade Lisa Ridzén. Nominerade Tranorna flyger söderut började hon skriva på under en termin vid Långholmens författarskola. Årets bok är Bonnier Bokklubbs litteraturpris där vinnaren röstas fram av läsarna. Lisa är doktorand i sociologi och undersöker bland annat manlighet och känslor på den norrländska landsbygden.

Medverkande: Lisa Ridzén
Arrangör: Bokförlaget Forum

Författaren och förläggarens sju tips för skrivande

10.30 lördag 28 september

Jenny Fagerlund är en av Sveriges största författare inom feelgood och Ebba Bandh är litterär chef och förläggare på Bookmark. Här ger de SkrivaScenens besökare sina bästa tips för skrivande, från hur du kickstartar ditt skrivande till hur du maximerar chansen att bli utgiven. Jenny Fagerlund är aktuell med en helt ny serie, Gärdetböckerna, där första delen släpptes i maj, och Ebba Bandhs romandebut En liten död släpps i oktober.

Medverkande: Jenny Fagerlund, Ebba Bandh, Louise Eriksson (moderator)
Arrangör: Bookmark

Att skriva för olika åldrar och i olika format

11.00 lördag 28 september

Sara Kadefors skriver om längtan efter tillhörighet och om hur våra vänskapsrelationer delvis formar oss till de vi är. I år är hon aktuell med två böcker – Jag ljuger för bra, en tät roman för barn i mellanstadiet, och romanen Silver, om en kvinna som behöver hitta en ny identitet efter att hennes son flyttat hemifrån. Sara Kadefors arbetar även som manusförfattare. Här berättar hon om skrivandet för olika målgrupper och i olika format.

Medverkande: Sara Kadefors
Arrangör: Bonnier Carlsen

Att skriva sina familjehemligheter

11.30 lördag 28 september

När skådespelerskan Jessica Zandén bestämde sig för att skriva ner sin familjehistoria i boken Så länge vi minns – om kvinnor som inte står ut, älskar och förlåter fanns både otrohet, svek, katastrofer och intrasslade familjeförhållanden som ingredienser. Men hur hanterar man som författare känsliga och privata berättelser? Ärlighet blev hennes ledord.

Medverkande: Jessica Zandén
Arrangör: Votum Förlag

Masterclass med Ellen Strömberg och Maria Turtschaninoff

12.00 lördag 28 september

Två av Finlands största författare i ett samtal om skrivande. Hur gör de egentligen? Och hur är det att skriva för olika åldersgrupper? Lyssna till Ellen Strömberg och Maria Turtschaninoff om hur det är att skriva för barn och unga.

Medverkande: Ellen Strömberg, Maria Turtschaninoff
Arrangör: Rabén & Sjögren

Skriv en bestseller

12.30 lördag 28 september

Har du någonsin drömt om att skriva en bästsäljare, men vet inte hur? Pia Lerigons råd utgår ifrån internationell forskning och analyser av bästsäljande böcker, och hon är övertygad om att det går att lära sig att skriva en bestseller. Det finns en mall för hur man skriver en skönlitterär roman som är så bra att läsarna bara måste vända blad. Här ger Pia sina sju bästa knep.

Medverkande: Pia Lerigon
Arrangör: Skriv en Bestseller

Att skriva i olika deckargenrer – och om att skriva ihop

13.00 lördag 28 september

Makarna Alexander Ahndoril och Alexandra Coelho Ahndorils samarbete har skapat ett av Sveriges mest framgångsrika författarskap någonsin. Deras pseudonym Lars Kepler är aktuell med Sömngångaren, tionde boken i serien om Joona Linna. Och deras nya samarbete, under det gemensamma namnet Alex Ahndoril, har nyss publicerat Jag blundar och ber, andra boken i Nyckelserien. På SkrivaScenen berättar de om hur det är att skriva i olika deckargenrer, och om vilken påverkan pseudonymen kan ha på skrivsamarbetet.

Medverkande: Alexandra och Alexander Ahndoril, Helena Ljungström (förläggare)
Arrangör: Albert Bonniers Förlag

Den skrivande familjen

13.30 lördag 28 september

Fritiof Ajvide växte upp med två författarföräldrar, Mia Ajvide och John Ajvide Lindqvist. Hur är det att växa upp i en skrivande familj? Blir skrivandet en självklar del av vardagen eller ökar pressen att prestera? Fritiof Ajvide debuterar med Våldet under huden, en berättelse om två vilsna själar i Stockholms gängkriminalitet som bara har varandra. John Ajvide Lindqvist är aktuell med Rummet i jorden och jubileumsutgåvan av Låt den rätte komma in.

Medverkande: Fritiof Ajvide, John Ajvide Lindqvist, Karin Cellton (moderator)
Arrangör: Bookmark, Ordfront

Våga komma igång med skrivandet!

14.00 lördag 28 september

Få inspiration i skrivande från två av Sveriges främsta författare inom feelgoodgenren. Åsa Hellberg är aktuell med Det sista kapitlet som är sista delen i serien om Systrarna från Fjällbacka. Caroline Säfstrand är aktuell med Min sista önskan och i november kommer Klubben för en lyckligare jul.

Medverkande: Åsa Hellberg, Caroline Säfstrand
Arrangör: Bokförlaget Forum

Hämnden som drivkraft

14.30 lördag 28 september

Hämnden som drivkraft är ett vanligt tema i både filmer och böcker. Hur kommer det sig att hämnd är så intressant att skriva om? Och kan det vara en tillgång att vara psykolog när man skriver om starka känslor? Möt författaren och psykologen Jenny Jägerfeld som är aktuell med boken Hämndprojektet.

Medverkande: Jenny Jägerfeld
Arrangör: Norstedts

Genialiska generationsromaner

15.00 lördag 28 september

Hur skriver man trovärdiga generationsromaner där alla karaktärer får sin egen, autentiska röst? Lars Sund (aktuell med Prinsessan av Vasa) och Susanna Alakoski (aktuell med Dotterdottern) följer i sina romaner familjer över långa tidsspann. Hur bär de sig åt för att berättelsen ska hålla över tid?

Medverkande: Lars Sund, Susanna Alakoski, Ebba Witt-Brattström (moderator)
Arrangör: Förlaget, Natur & Kultur

LasseMajas skrivarskola

15.30 lördag 28 september

Här berättar Martin Widmark om Lär dig skriva deckare i LasseMajas skrivarskola, ett pilotprojekt i Linköping som pågår under hösten. Under en treårsperiod ska kommunens andra- och tredjeklassare kunna anmäla sig till LasseMajas skrivarskola. I projektet ingår: skrivarskola, läsförståelseträning och forumteater, där åhörarna formar och styr en teaterföreställning genom resonemang om värderingar och normer.

Medverkande: Martin Widmark
Arrangör: Bonnier Carlsen

Att skriva både romaner och för scen & film

16.00 lördag 28 september

Mirja Unge och Moa Herngren skriver både romaner och manus för scen och film. Vad skiljer dessa genrer från varandra när det gäller skrivandet, och hur mycket kan de olika typerna av skrivande korsbefrukta varandra? Mirja Unge är aktuell med Hundnätter och Moa Herngren med Syskonfejden.

Medverkande: Mirja Unge, Moa Herngren
Arrangör: Norstedts

Förverkliga din bokidé med egenutgivning!

16.30 lördag 28 september

BoD gör det möjligt för alla att trycka och ge ut sin bok, e-bok och ljudbok. En framgångsrik egenutgivning kräver en väl genomtänkt plan för textproduktion, utformning, publicering och marknadsföring. BoD berättar om vad du som egenutgivare bör tänka på och om vilka författartjänster som finns inom de områden där man behöver extra stöd och hjälp, såsom omslagsdesign och formgivning. Dessutom berättar några av BoD:s författare om sina böcker samt delar råd och tips.

Medverkande: Linda Reumann
Arrangör: BoD

Hålla liv i en bokserie

17.00 lördag 28 september

Karin Wahlberg har skrivit tre romaner om livet kring ett lasarett på 1950-talet. I våras kom Med liv och lust, den fjärde boken i serien. På SkrivaScenen berättar Karin Wahlberg om utmaningarna med att skriva en bokserie och ger sina bästa tips på hur man håller den vid liv under en längre tid.

Medverkande: Karin Wahlberg, Sara Nyström (förläggare)
Arrangör: Albert Bonniers Förlag

SkrivaScenens program
söndag 29 september

Att stötta varandra i ett ensamt yrke

09.30 söndag 29 september

Thomas Engström är efter succén med spionromanerna om Ludwig Licht aktuell med en ny spänningsserie, första delen Satmarken släpps i oktober. Tina Harnesk följer upp sin prisade debut Folk som sår i snö med en berättelse om två samiska kvinnoöden i två tidsåldrar i Mödramärg. Thomas och Tina lärde känna varandra i Jokkmokk och Thomas var Tinas första redaktör och mentor. Här samtalar de om sitt skrivande och vikten av att få stöd och råd från en kollega.

Medverkande: Thomas Engström, Tina Harnesk
Arrangör: Bokfabriken

Att skriva självbiografiskt

10.00 söndag 29 september

Kaj Korkea-aho skriver i sin nya bok Hur man möter en mamma om förhållandet med den egna mamman och sökandet efter en mamma till sitt egna barn. Stefan och Michael Einhorn gör i Handbok i miss(lyckat) föräldraskap upp med sitt eget förhållande till varandra och föräldraskapet. Hur är det att blotta sig och skriva om sitt eget liv?

Medverkande: Kaj Korkea-aho, Stefan och Michael Einhorn, Pekka Heino (moderator)
Arrangör: Förlaget, Natur & Kultur

Skriva om en miljö som är bekant och central i historien

10.30 söndag 29 september

Susanne Kleman debuterade i mars med deckaren Mörker över Uppsala i vilken hon målar upp studentstaden och dess särskilda atmosfär. Mikael Andersson skriver om Västerbottens unika miljö i sin serie Morden i Västerbotten där fjärde och sista delen kom ut i augusti. På SkrivaScenen berättar de om miljöns betydelse i deras skrivande och vad den kan bidra med till handlingen.

Medverkande: Susanne Kleman, Mikael Andersson
Arrangör: Hoi Publishing

Att bearbeta ett stort material

11.00 söndag 29 september

Cecilia Hansson har skrivit boken Kafkalungan, en roman om – men också ett slags associativ biografi över – Franz Kafka, där hon vävt ihop sin barndoms norra Sverige med Centraleuropa och sig själv med Franz Kafka. Hon har läst Kafkas samlade verk, rest i Prag, Wien och Tornedalen och grävt i arkiv. På SkrivaScenen berättar Cecilia hur man samlar ihop ett så omfattande material i en och samma bok och får det att bli sömlöst.

Medverkande: Cecilia Hansson, Maria Såthe (förläggare)
Arrangör: Wahlström & Widstrand

Att gestalta research

11.30 söndag 29 september

Katarina Wennstam har fördjupat sig i kvinnoöden från förra sekelskiftet, dykt ner i arkiv och gått igenom dödböcker i sitt arbete med Sekelskiftesmorden-serien. Ulrika Ewerman dök till fullo in i Carl och Karin Larssons värld förra året då hon tillsammans med Elsa Billgren skrev Ett hem och i höst är hon aktuell med Jag: En roman om Karin Larsson. Båda har lagt ner ett oändligt antal timmar på research. Hur får man den att komma till liv i berättelsen?

Medverkande: Ulrika Ewerman, Katarina Wennstam, Ebba Bandh (moderator)
Arrangör: Bookmark

Att skriva utan att använda det koloniala maktspråket

12.00 söndag 29 september

I Sammanflätning, som skildrar två systrar och deras åldrande mamma som alla bär en ärvd smärta, använder sig Pia Mariana Raattamaa Visén av språket för att träda ut ur det koloniala berättandet. Svenska används känsligt, ord från samiska och meänkieli förblir oöversatta och här berättar hon om den avvägningen. Hur fångar man läsaren? Pia Mariana Raattamaa Visén är docent i språkdidaktik på Stockholms universitet och debuterade 2019 med Där rinner en älv genom Saivomuotka by.

Medverkande: Pia Mariana Raattamaa Visén, Helena Ljungström (förläggare)
Arrangör: Albert Bonniers Förlag

Bildning är viktigt!

12.30 söndag 29 september

Björn Ranelids nya roman Låt solen lysa över alla barn är en hyllning till kunskap, bildning och lärdom och vilken betydelse den har för människans välmående. Med sitt unika språk, både i boken och här på SkrivaScenen, vill han inspirera till hur kunskap och respekt för varandra kan leda till en mer empatisk och kärleksfull framtid.

Medverkande: Björn Ranelid
Arrangör: Gothia Kompetens

Kulturbarn och familjerelationer

13.00 söndag 29 september

Helena von Zweigbergks nya bok 1979 ingår i en romansvit där man får följa en familj under ett halvt sekel. Åsa Beckman skriver i boken Kulturbarn om hur det är att växa upp med en pappa som är författare – och om andra författarbarn genom tiderna. Här i ett samtal om vad det innebär att vara ett kulturbarn och hur man som författare förhåller sig till sitt eget liv och sina närmaste när man skriver.

Medverkande: Helena von Zweigbergk, Åsa Beckman
Arrangör: Norstedts

Fyra generationer skriver kvinnohistoria

13.30 söndag 29 september

Kvinnosakspionjären Emma Saltzmans (1853–1934) biografiska berättelse har skrivits och bearbetats till boken En röst för frigörelse av fyra generationer kvinnor ur samma familj med hennes egna självbiografiska anteckningar som utgångspunkt. Hur ger man ett äldre manuskript en mer utarbetad och modern form utan att tappa den ursprungliga rösten? Katarina Saltzman, etnolog, författare, och barnbarnsbarn till Emma Saltzman, berättar här om processen.

Medverkande: Katarina Saltzman, Wivan Nygård-Fagerrud (moderator)
Arrangör: Svenska litteratursällskapet i Finland, Appell Förlag

Kombinera skrivandet med ett annat yrke

14.00 söndag 29 september

Varannan vecka arbetar Christian Unge som överläkare och varannan vecka som författare. Hur lägger han upp sitt arbete för att kunna kombinera två yrken, hur hittar han tiden, och vilka fördelar och nackdelar finns det med att kombinera sitt skrivande med ett annat yrke?

Medverkande: Christian Unge
Arrangör: Bokförlaget Forum

Att skapa ur smärta

14.30 söndag 29 september

När det otänkbara inträffar tvingas människan hitta sitt eget sätt att behandla sina känslor. Susanne Ringell har i sin bok Att avskalas ett liv skrivit av sig sorgen medan Anna Härmälä i serieromanen Singelmamman processat förvirringen i bild. Här berättar de om hur det är att skapa och publicera sitt eget sorgearbete.

Medverkande: Susanne Ringell, Anna Härmälä, Wivan Nygård-Fagerudd (moderator)
Arrangör: Förlaget

Att skriva om känsliga ämnen för och med barn

15.00 söndag 29 september

Kriminolog Maria Dufva och psykolog Magnus Loftsson har länge arbetat med barn. Maria är författaren bakom Värsta bästa-serien som vänder sig direkt till barnen med viktiga frågor om kroppen, nätet och mobbning. Magnus är forskningsledare på barnrättsorganisationen Friends. Tillsammans har de skrivit Värsta bästa livet som lär ut de sju förmågor som har det starkaste vetenskapliga stödet för att minska våld mot och mellan barn. Här pratar de även om hur barn kan skriva sig till bättre välmående.

Medverkande: Maria Dufva, Magnus Loftsson, Cecilia Weschke (moderator)
Arrangör: Bookmark

Stafettförfattande

15.30 söndag 29 september

Nu kommer del 12 i den populära Släkten-serien, en romanstafett där kvinnliga författare skildrat en släkt i en vindlande resa från 900-talet och framåt. Maria Gustavsdotter skrev del fyra och återkommer nu i del tolv: Pärlstickarens hustru. Konceptet innebär att man skriver en fortsättning på en annan författares bok. Här berättar Maria om hur man lyckas med det och hur man tar hänsyn till kommande författare.

Medverkande: Maria Gustavsdotter
Arrangör: Historiska Media

En träffsäker debut

16.00 söndag 29 september

Isabell Jonasson är debutant och har skrivit den träff och -tonsäkra debuten Ett nytt, fräscht liv om att vara ung kvinna som strävar efter att lämna sin arbetarklassbakgrund. Boken handlar om Hanna från Visby – en karaktär som både är komplex och enkel och en historia om att vara ung, förvirrad och förtvivlad. Isabell är själv född i Visby och har gått skrivlinjen på Ölands folkhögskola.

Medverkande: Isabell Jonasson
Arrangör: HarperCollins