Event

Skriv ett liv: Göteborg, lördagen
den 2 april 2022

  • Är du intresserad av att skildra riktiga människoliv – ditt eget eller andras?
  • Vill du lyssna på en rad hyllade författare och lära dig mer om hur du gör research och gestaltar livsresor?
  • Vill du veta vad förläggarna söker och tycker?

Missa då inte vårt heldagsevent »Skriv ett liv«!

NÄR: Lördagen den 2 april 2022.

VAR: Betlehemskyrkan, Vasagatan 28-30, Göteborg. Lokalerna är stora och luftiga, och vi har satt en deltagargräns på halva maxkapaciteten.

Som  Skrivaprenumerant får du 200 kronor rabatt på priset.

 

Program

09.30: Dörrarna öppnas. Registrering.

10.00: Programmet börjar och pågår till 16.30–17.00. Exakta tider för de olika punkterna presenteras i god tid före eventet.

Ur innehållet

Kärlek och klass. Författaren och journalisten Patrik Lundberg visar hur han skrev Fjärilsvägen, från idé till genomförande. Om dramaturgi, om textens musikalitet och om att researcha och litterärt gestalta sin egen mamma. Och om konsten att göra det personliga till något allmängiltigt.

Hur skriver man om det svåraste? I sina självbiografiska romaner Berätta aldrig det här och Du är inte längre min dotter skildrar Frida Boisen relationen till sina föräldrar. Fridas mamma tar sitt liv på Mors dag och lägger skulden på Frida. Och pappan är en frånvarande far som misshandlar såväl psykiskt som fysiskt.

Hur skriver man om djupt personliga saker? Hur orkade Frida berätta om det svåraste hon varit med om? Kan man nå förståelse – eller till och med förlåtelse?

Att skriva sig fri. Martin Schibbye om hur han skrev sig igenom sitt livs trauma i 438 dagar – och hur de egna erfarenheterna ledde vidare till beslutet att skriva en bok om Dawit Isaak, journalisten och författaren som har suttit fängslad i Eritrea i över 20 år.

Tänk efter före. Anders Sjöqvist, tidigare på Forum och nu nonfiction-förläggare på Bazar Förlag, berättar om levnadsskildringarnas speciella utmaningar, hur förlagen resonerar vid antagning av en ny författare och vad du bör tänka igenom innan du påbörjar din skrivprocess.

Att skriva en familjehemlighet. Författaren och demokratiaktivisten Julie Lindahl skriver i Pendeln: Ett barnbarn utforskar sin familjs nazistiska förflutna om morföräldrarna, som var med i SS under andra världskriget och sedan flydde till Latinamerika. Hur tog Julie reda på fakta i fyra olika länder? Vilka etiska/moraliska frågor har hon behövt handskas med i skriv- och publiceringsprocessen? Och vad betydde boken, resultatet av sex års efterforskningar, för släkten och henne själv?

Hitta fakta på 15 minuter. Tidningen Släkthistorias chefredaktör Magnus Bergsten visar grunderna för hur man snabbt kartlägger en persons bakgrund i digitala släktforskartjänster. Som deltagare bjuds du också på senaste numret av Släkthistoria.

Fråga förläggarna. Anders Sjöqvist (Bazar Förlag) och Tobias Regnell (förlagschef på Offside Press och chefredaktör på Tidningen Skriva) svarar på frågor från publiken och serverar framgångsfaktorer och fällor för olika slags livsskildringar. Utifrån arbetet med böcker om/av bland andra Therese Lindgren, Stina Wollter, Martin Schibbye och Klas Ingesson.

Dessutom: Författarsignering, fika mm.

Lunch löser du på egen hand. Medhavd eller på någon av de många fik och restauranger som ligger i nära anslutning till Betlehemskyrkans centrala lokaler.

»Skriv ett liv« arrangeras av Skriva i samarbete med Kultursamverkan Svenska Kyrkan, Sensus studieförbund och Betlehemskyrkan. Naturligtvis följer vi Folkhälsomyndighetens aktuella rekommendationer. Oavsett rekommendationer kommer vi inte att sälja biljetter till mer än hälften av lokalens platser.

Med reservation för mindre förändringar i programinnehållet.