Event

Skriv ett liv: Göteborg, lördagen
den 2 april 2022

  • Är du intresserad av att skildra riktiga människoliv – ditt eget eller andras?
  • Vill du lyssna på en rad hyllade författare och lära dig mer om hur du gör research och gestaltar livsresor?
  • Vill du veta hur man gör research och vad förläggarna söker och tycker?

Missa då inte vårt heldagsevent »Skriv ett liv«!

NÄR: Lördagen den 2 april 2022.

VAR: Betlehemskyrkan, Vasagatan 28-30, Göteborg. Lokalerna är stora och luftiga, och vi har satt en deltagargräns på halva maxkapaciteten.

Som  Skrivaprenumerant får du 200 kronor rabatt på priset.

 

Program

09.30: Registrering.

Dörrarna öppnas.

10.00: Introduktion.

Introduktion till dagen av Skrivas chefredaktör Johanna Wiman.

10.05: Att skriva en familjehemlighet.

Författaren och demokratiaktivisten Julie Lindahl skriver i Pendeln: Ett barnbarn utforskar sin familjs nazistiska förflutna om morföräldrarna, som var med i SS under andra världskriget och sedan flydde till Latinamerika. Hur tog Julie reda på fakta i fyra olika länder? Varför skrev hon i memoarform? Vilka etiska/moraliska frågor har hon behövt handskas med i skriv- och publiceringsprocessen? Och vad betydde boken, resultatet av sex års efterforskningar, för släkten och henne själv?

10.50: Kärlek och klass.

Författaren och journalisten Patrik Lundberg visar hur han skrev Fjärilsvägen, från idé till genomförande. Om dramaturgi, om textens musikalitet och om att researcha och litterärt gestalta sin egen mamma. Och om konsten att göra det personliga till något allmängiltigt.

11.45: Lunch.

Medhavd eller på någon av de många fik och restauranger som ligger i nära anslutning till den centrala lokalen. Dessutom:

• Signering av Patrik Lundberg och Julie Lindahl.

• Speeddejta en redaktör. Med 20 års förlagserfarenhet arbetar Inger Lundin nu som frilansredaktör och skrivcoach, och leder även kurser i att skriva om sitt liv. Ta med max två sidor text eller ett synopsis och ställ dina frågor om texten, upplägget eller utgivningen. Max 10 minuter per person, under dagens pauser och efter programmet.

13.15: Tänk efter före.

Anders Sjöqvist, tidigare på Forum och nu nonfiction-förläggare på Bazar Förlag, berättar om levnadsskildringarnas speciella utmaningar, hur förlagen resonerar vid antagning av en ny författare och vad du bör tänka igenom innan du påbörjar din skrivprocess.

13.40: Hur skriver man om det svåraste?

I sina självbiografiska romaner Berätta aldrig det här och Du är inte längre min dotter skildrar Frida Boisen relationen till sina föräldrar. Fridas mamma tar sitt liv på Mors dag och lägger skulden på Frida. Och pappan är en frånvarande far som misshandlar såväl psykiskt som fysiskt. Hur skriver man om djupt personliga saker? Hur orkade Frida berätta om det svåraste hon varit med om? Kan man nå förståelse – eller till och med förlåtelse?

14.30: Hitta fakta på 15 minuter.

Tidningen Släkthistorias chefredaktör Magnus Bergsten visar grunderna för hur man snabbt kartlägger en persons bakgrund i digitala släktforskartjänster. Som deltagare bjuds du också på senaste numret av Släkthistoria.

14.45: Fika.

Dessutom:

• Signering av Frida Boisen och Martin Schibbye.

• Speeddejta redaktör Inger Lundin. (Se ovan.)

15.15: Att skriva sig fri.

Martin Schibbye om hur han skrev sig igenom sitt livs trauma i Augustnominerade 438 dagar – och hur de egna erfarenheterna ledde vidare till beslutet att skriva en bok om Dawit Isaak, journalisten och författaren som har suttit fängslad i Eritrea i över 20 år.

16.00: Fråga förläggarna.

Anders Sjöqvist (Bazar Förlag) och Tobias Regnell (förlagschef på Offside Press och chefredaktör på Skriva) svarar på frågor från publiken och serverar framgångsfaktorer och fällor för olika slags livsskildringar. Utifrån arbetet med böcker om/av bland andra Therese Lindgren, Stina Wollter, Martin Schibbye och Klas Ingesson.

16.30:  Avslutning.

Speeddejta redaktör Inger Lundin. (Se ovan.)

Tack för idag!

»Skriv ett liv« arrangeras av Skriva i samarbete med Kultursamverkan Svenska Kyrkan, Sensus studieförbund och Betlehemskyrkan. Naturligtvis följer vi Folkhälsomyndighetens eventuella rekommendationer. Och oavsett rekommendationer kommer vi inte att sälja biljetter till mer än hälften av lokalens platser.

Med reservation för mindre förändringar i programinnehållet.

Eventet är avslutat.