Vinnaren: Ansatser av Mia Bäck Ljungqvist

Efter kvällsfodringen dröjer hon sig kvar. Det är så trösterikt, ljudet av hästarnas tuggande. Då och då bryts det stillsamma malandet av en nöjd  frustning. De mår bra, hon hör det. Utan att egentligen behöva tänka plockar hon undan resterna av dagens arbete, plockar upp en grimma som trillat ner på golvet och hänger den på dess rätta plats, ställer in hinkarna i foderkammaren, hänger ett täcke på tork utan att störas av leran som fastnar på händerna. Det är kyligt därinne, dörrarna står öppna mot vårkvällen utanför. Ännu vill hon inte gå in.

Hon går långsamt genom stallgången, stoppar de smutsiga händerna djupt ner i jackfickorna, en av tvååringarna sträcker nyfiket halsen mot henne, de stora känsliga näsborrarna vädrar. Hon stannar till, känner den varma luften av hans utandning mot kinden, den söta doften av hö. Utanför sjunger fåglarna utan att låta sig distraheras av mörkret som långsamt sänker sig. Hon blir stående en stund i dörröppningen, medan hundarna leker på gårdsplanen.

Det lyser i personallägenheten, en skugga rör sig där inne, fram och tillbaka mellan köket och rummet. I husets andra flygel ser hon Jacob tydligt, genom arbetsrummets fönster. Siluetten av hans axlar och nacke framför datorskärmens blå ljus.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades Publicerad 15 december 2014 och är skriven av .