Illustration: Kajsa Bergström

Vinnarbidraget: »Låt mig vara kvar här« av Emelie Åkerman

Obsceniteterna rullar rytmiskt ut från bilstereon. Fingrarna trummar på ratten och Bosse gungar i förarsätet. Med rätt rapmusik från högtalarna känner han sig som en kung där han glider fram i sin kombi. Isak hade tyckt att han var ”så jävla pinsam” om han såg sin pappa nu, men han är inte här att döma honom.
Ingrid kom på hemligheten när hon tog hans bil till affären. Hon sa inget, men sättet hon såg på honom när han hjälpte henne in med kassarna sa allt. Att hon lät det passera i tystnad påminner honom om varför han fortfarande älskar henne efter tjugo år.

– Vad fan är ditt problem? spottar hon ur sig med gestikulerande armar.
Med pulsen i topp fortsätter Cissi över gatan och slår en sur blick över axeln mot idioten som precis tvärstannat sin bil för henne.
Det låter som om gubben har ett disco därinne. Folk som inte kan lyssna på musik och köra samtidigt borde fan inte få ha körkort. Visst, hon gick och läste samtidigt men hon har fullständig koll i periferin.
Boken suger in henne igen. Över sidorna utspelas ett blodigt slag. Män dör skrikande åt alla håll i ett detaljerat lidande, kämpandes om vilken kung som ska styra riket. En av hennes favoritkaraktärer klyver precis en karl i tu när hon motvilligt ser upp för att öppna porten.
– Hej, säger hon till trappstädaren, men utan svar. Hon rycker på axlarna, killen kanske inte kan svenska.

Det är inget fel på Karims svenska men han drömmer så högljutt när han arbetar att han inte hörde. När man städar något som folk hela tiden kliver på så slutar man snart att se människor. Eller så börjar man slänga sopborstar omkring sig och då har man städat sin sista trapp.
Karim pluggar matematik men behöver få ihop till sommarlovshyran. Att städa är så tråkigt att han vill kräkas. Men snart går kroppen in i en rutin och tankarna flyter fritt. Han drömmer om Frida med det orangea håret. Hennes kropp är täckt av ljusa fräknar. Han vet det för att han har sett den, känt den, utan ett plagg som täckt den.
Medan hans hårda händer mjukt för sopborsten mot sig ser han henne dra ut sin hårsnodd igen. Lockigt hår faller ner över nakna axlar där hon precis låtit honom dra ned behåns axelband.
Ett slamrande rycker honom tillbaka till betongtrappan.
– Men mamma jag vill ju!
En kvinna i kostym drar ett barn uppför trappen och har vält sopskyffeln. Karim får lust att slänga sopborsten på henne. Hon tycks inte ens ha märkt det.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades Publicerad 21 juni 2012 och är skriven av .