Bild: Shutterstock

Novellvinnare: På ytan av Jan Samuelsson

Text: Jan Samuelsson

Jag förstod redan från början att det inte skulle gå. Jag sa det vid frukostbordet och jag sa det när vi stod allihop i hallen och tog på oss. Lilleman var den som var mest ihärdig med att allt skulle gå rätt till. Man ska gräva en grop, annars är det inte på riktigt. Man kommer inte till himlen om man inte gräver en grop. Jag har sett det i böcker. Jag har sett det på tv. De andra två stod och gafflade om hur det kom sig att man skulle ner i jorden för att komma upp till himlen och sedan började de slåss om en halsduk. Jag lade upp byltet på hatthyllan och krängde på mig jackan och puttade ut alla i morgonkylan. December. Måndag morgon. Död. Ingen snö.

Vi gick bort till boden för att hämta en spade och sedan mot potatislandet där det inte vuxit något på två år. Det var ditt jobb. Odlandet var din avdelning. Potatislandet var en öken sommar som vinter. Ett månlandskap. Jag tog täten i vår lilla procession. Mörka moln rörde sig tungt över himlen, kanske fyllda av snö. Lilleman gick sist med byltet i famnen. En sommar stod det solrosor här och nickade. En sommar blommade blommor här planterade med omsorg för att locka till sig fjärilar.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades Publicerad 21 juni 2016 och är skriven av .