Kollage: Kajsa Bergström

Novellvinnare: Hot från ovan av Mårten Dahlrot

 

Det kunde vem som helst förstå, att det skulle komma från ovan. Det stod liksom skrivet med svarta bokstäver mot rymdens mörka botten. Kaffesumpet upprepade samma budskap. Morgon efter morgon. Skogens träd viskade om det om natten. När vi som minst anade det skulle det ske. “Se upp!” Vi vred oss av och an i våra sängar om nätterna. Oron var tillbaka. Den stal vår nattsömn och klumpade ihop sig i våra magar. Men den här gången skulle ingenting få komma åt oss. Så vi förstärkte taket.

En gång hade det nog varit bra, men vinden och regnet hade fört tvåfrontskrig mot det. Brädor, balkar och kakelpannor hade lidit sina förluster. Det luktade fukt uppe på vinden och luften var tjock att andas. Det dög inte. Något skulle komma fallande uppifrån och med ett sådant tak skulle vi vara förlorade. Värnlösa. Nakna som spädbarn inför nattens kyla. Så betong behövdes. Sten. Starka material. Järnbalkar och järnskrot.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades Publicerad 22 oktober 2013 och är skriven av .