Novellvinnare: Gå, skördekvinna, gå av Paola Johansson

Han står längst ner i lokalen med ryggen tryckt mot väggen. Håret ljust och lätt lockigt, blicken flackande och osäker. Han ler, men ger inte intryck av att ha för avsikt att söka kontakt eller vilja beblanda sig med de andra.

Hon vet vem han är. Hon har väntat på honom. Sedan flera månader tillbaka har hon vetat om hans existens och att han förr eller senare skulle dyka upp i hennes närhet. En tid nu har hon varje kväll, när hon lagt fram sitt liv och sin längtan inför Gud i bön, sett bilden av en man framträda allt tydligare.

Där nere står han nu, hennes blivande man. Med kraftigare överkropp och mer muskulösa armar än hon haft modet att måla upp. Han gör all skillnad. Hon behöver inte resa ensam, behöver inte bli en i raden av ogifta missionärskor. Hon kan få sina barn, de barn hon redan namngett. Ett stort lugn sprider sig och hon känner – frid.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades Publicerad 26 oktober 2014 och är skriven av .