Foto: Henrik Berglund

Hon skrev bästa pitchen

När Skriva når vinnaren Jenny Gromark Wennberg på telefon är hon både överraskad och väldigt glad.

– Det här känns fantastiskt på alla sätt. Det är verkligen en uppmuntran till att fortsätta skriva och en grym chans att få jobba vidare med en idé. För mig blir det ett sätt att ta mitt skrivande på allvar, säger hon.

Juryns motivering till Johanna Gromark Wennbergs vinnande pitch:

»Pitchen för Kämpa tjejer! fick oss att skratta högt. En arbetsplatsskildring där allting drivs till sin spets men ändå med stor chans till igenkänning. Har all potential att bli en mycket rolig satir som fångar tidens anda.«

Jenny Gromark Wennbergs pitch Kämpa tjejer! beskriver en grupp färgstarka kvinnor som arbetar på ett hälsomagasin. En enig jury har nu utsett den till vinnare bland de över 350 tävlingsbidragen. Jenny Gromark Wennberg säger att hon hade på känn att det hon hade skrivit var bra.

– Jag var väldigt förtjust i själva idén. Jag fick den redan i våras och kände att det nog var en bra miljö och handling, som Storytel skulle kunna bli intresserade av att utveckla. På så vis kände jag att pitchen höll. Men sedan visste jag förstås inte vad de letade efter, säger hon.

Jenny Gromark Wennberg är utbildad journalist och copywriter. Förra året lämnade hon dock sin fasta anställning för att börja på en manusförfattarutbildning, så när hon skrev sin pitch hade hon en rätt klar bild av hur den skulle formuleras.

Jenny Gromark Wennberg

Ålder: 43 år.

Bor: På Södermalm i Stockholm.

Gör: Utbildad journalist och copywriter. Läser just nu en manusförfattarutbildning vid yrkeshögskolan Alma Manusutbildning.

Familj: Två söner och man.

Mitt skrivande: »Under tonåren och i tjugoårsåldern skrev jag väldigt mycket. Bland annat vann jag Vecko-Revyns stora novelltävling, men sedan slutade jag skriva skönlitterärt och utbildade mig till journalist istället. Under många år skrev jag ingenting litterärt. Men när jag fyllde 40 år fick jag en författarkurs i present av min man. Det var den bästa present en människa med 40-årskris kan få. Efter det började jag skriva igen, trots småbarn och heltidsjobb, och sen dess har jag lagt mycket tid och energi på att hitta tillbaka till mitt skrivande på riktigt«.

– Jag skrev ner en tänkt grundhandling och försökte göra den så koncentrerad som möjligt, så att juryn tydligt skulle se ett antal karaktärer framför sig och kunna föreställa sig hur den här världen kan utvecklas. Jag ville öppna upp för det säsongstänk Storytel verkar ha, därför försökte jag skapa en värld och en historia som man kan fortsätta utveckla.

Hur fick du själva idén?

– Jag har ju jobbat som journalist och framförallt copywriter i många år, så den här redaktionen jag beskriver låg ganska nära till hands. Men jag ville också beskriva den där wellnessidén, om hur man ska vara en bra människa och ta hand om sig själv och hur starkt den kan vara kopplad till arbete. Det tycks ju faktiskt vara svårt att överhuvudtaget må bra på sitt arbete i dag, för alla jobbar som illrar och identifierar sig så starkt med det. På något sätt ville jag utforska vad ett arbete är och vad man är beredd att göra för att få behålla det. Jag ville att det skulle dra lite åt satirhållet. Samtidigt hoppas jag att det är en historia som också kan bidra till någon typ av eftertanke.

Tävlingen

I samband med Storytel utlyste Skriva en tävling om vem som kunde skriva den bästa pitchen. Förstapriset bestod av 5 000 kronor i arvode för att utveckla sin pitch till en synopsis, plus chans till 100 000 kronor i förskottsroyalty för att skriva en hel ljudboksserie.

Intresset var stort och konkurrensen tuff: totalt fick vi in hela 362 bidrag i tävlingen. Många av dem var av feelgoodkaraktär, inte sällan om lite äldre kvinnor som inte alltid beter sig som äldre kvinnor förväntas bete sig. Bland bidragen fanns också många dystopier, mycket fantasy och en del spänning.

Övriga pristagare:  (vinner hörlurar från Urbanears)

Veronica Köhler och Petra Åhl
Karin Bulow Orrje
Jennie Danielsson
Elin Frykholm
Linnea Gelland
Joakim Gade
Victoria Everbrand
Cecilia Klang
Bettina Bieberstein Lee och Martin Lee

Nu väntar ett möte där Jenny Gromark Wennberg och Storytel tillsammans ska gå igenom hur de brukar arbeta med att utveckla pitchar. Därefter kommer Jenny Gromark Wennberg att få utveckla en avsnittssynopsis och skriva en första del, ett så kallat pilotavsnitt, som läses in av en professionell inläsare.

Någon gång i slutet av februari kommer Storytel att ha bestämt sig för om de vill gå vidare och utveckla en hel ljudboksserie.

Det hoppas Jenny Gromark Wennberg förstås på.

– Att jag skulle få förverkliga idén och göra en hel serie vore förstås helt fantastiskt. Det är verkligen det första målet, att få göra en egen idé helt färdig och se den produceras, säger hon.

Oavsett vad som sker med pitchen, ser hon fram emot ett 2017 då hon på manusförfattarprogrammet kommer att ha obegränsat med tid att skriva.

– Min förhoppning är att fortsätta skriva, att träffa andra som skriver och att ha ett kravlöst år där jag får experimentera och lära mig. Det finns ett nöje och ett utforskande i skrivandet som är lika mycket värt, även om man bara skriver för sig själv.

Hur ska du fira vinsten?

– Ihop med min man. Det var han som gav mig författarkursen i present och fick mig att hitta tillbaka till skrivandet.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades Publicerad 8 februari 2017. Uppdaterad 26 februari 2020. och är skriven av .