Hedersomnämnande: »Till alla gråtande män i kostym« av Tove Meyer

Det är alltid en minut och trettioåtta sekunder kvar tills bussen går när han kommer hastandes längs den lilla gångvägen som leder upp från småhusområdet i pastell till den stora vägen och busshållplatsen.
Idag är han också vacker. Det finns något jagat i sättet han rör sig och i förhållandet mellan honom och det som just idag är en tisdag, eller måndag, eller torsdagsmorgon, i mitten av mars eller i slutet av november.
Det är alltid en minut och fyra sekunder kvar när han tar upp sin mobiltelefon med en grandios display som han maniskt pekar på med den lilla pinnen i plast. Idag, just idag, har han en ljusblå, eller offwhite, eller en ebonyfärgad skjorta på sig under kavajen. Han har en liten vällingfläck precis vid den näst översta knappen, men de svarta kostymbyxorna är nystrukna.
Det är alltid tjugotvå sekunder kvar när han rättar till laptopväskan och tittar till vänster upp mot backen för att hoppas på att spotta den två och en halv minut försenade 127:an. För tittar man tillräckligt länge till vänster så kommer bussen. Det finns något förlorat sättet han glömmer hur man gör när man andas, men bussen kommer idag också och han vet hur man rättar in sig i kön.
Det är alltid sju sekunder kvar när han rör sig mot den plats där 127:an med all sannolikhet baserat på tidigare upplevelser kommer att öppna sina dörrar. Det finns något tajmat i sättet han undviker att möta någons blick.

Och när bussen efter sex och en halv minut stannar vid stationen rusar han förbi spärrarna upp i rulltrappan, han spar alltid tjugotvå sekunder liv genom att sätta sig i första vagnen.

Det finns något brustet i sättet han väljer att inte se, hålrummen, de som binder oss samman.
Det finns något svindlande, tryggt, i avgrunden mellan oss. Och handlöst jag faller.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades Publicerad 30 oktober 2012 och är skriven av .