Hedersomnämnande: Husses lilla kissemiss av Johan Holm

Den lille mannen bodde i en lägenhet i ett hus på en gata i den stora staden. En dag kände han sig ensam så han köpte en kattunge att ha som sällskap. När han kom hem tog han av sig hatt och rock och tog upp kattungen ur buren och kramade den.

– Husses lilla kissemiss, sa han.
Den lille mannen la upp mat i en skål och kattungen åt med god aptit. Det var en hungrig kattunge och den lille mannen fick ta på sig hatt och rock och gå till affären och köpa mer mat.
– Husses lilla kissemiss ska få mer att äta, sa den lille mannen när han kom hem igen.
Kattungen åt och åt och snabbt blev den en vuxen katt. Den lille mannen fick ta på sig hatt och rock varje dag och gå till affären för att köpa mera mat. Och katten åt fort upp maten som den lille mannen la upp i skålen. Katten blev större och snart hade den växt förbi grannens tax.
Den lille mannen märkte att kattskålen blivit för liten så han köpte en ny skål nästa gång han köpte mat.
– Husses lilla kissemiss har fått en ny skål, sa han och hängde upp sin hatt och rock.
Sedan fyllde han skålen med nyinköpt mat och katten åt med god aptit som den brukade.
Den lille mannen matade sin katt varje morgon, middag och kväll. Katten var mycket nöjd med sin husse och låg i soffan och kurrade när den lille mannen tittade på teve medan han klappade sin kissemiss.
Allteftersom dagarna gick blev katten större, nu var den lika stor som en schäfer.
Den lille mannen märkte att hans kissemiss inte ville ha kattmat längre. Så han tog på sig hatt och rock och gick till affären och köpte riktigt kött istället. Han köpte också en plastbalja att lägga köttet i eftersom portionen inte fick plats i skålen.
– Husses lilla kissemiss har fått ny mat och ny matskål, sa den lille mannen och hängde
av sig hatt och rock när han varit och handlat. Katten hade nu vuxit sig stor som en kalv och glufsade i sig köttet med god aptit. Och efter ytterligare en tid var den som en bengalisk tiger som ibland morrade den åt sin husse när den ville ha mer mat. Så den lille mannen fick skynda sig på med hatt och rock och springa och handla.

Tiden gick och katten växte och var nu stor som en häst. En dag när den lille mannen varit och handlat åt katten upp honom i ett par stora tuggor innan han ens hunnit hänga av sig hatt och rock. Katten slickade sig om munnen och kliade sig innan den knuffade upp dörren för att gå ut och skaffa mera mat.

Juryns hedersomnämnande

En oväntad tolkning av temat återfinns i den skräckinjagande historien om den lille mannen och hans lilla kissemiss som till slut inte är så liten längre. Med tydlig berättarglädje använder sig författaren av sagans form för sin novell.