Hedersomnämnande: ”Arbetsklimat” av Anders Frank

Magnus tror först han ser fel men Margareta sitter verkligen naken vid sitt skrivbord när han kommer in på kontoret. Hon lutar sig över en bunt skrivningar och hans instinkt att inte störa hejdar honom. Eftersom Magnus nyss börjat vikariera som historielärare har han precis lärt känna kollegerna i arbetslaget. Margareta har han uppfattat som en ordningsam svensklärarinna. Han slår sig ner vid sin plats och hukar bakom skärmen. Han har just fått en kod nedskriven åt sig på en papperslapp av teknikern så han ska kunna logga in. Från vinkeln han sitter kan han iaktta Margaretas nakna axlar. Helt oberörd plitar hon med en penna i sin filofax. Han funderar om han ska hämta sin rock från hängaren och erbjuda henne den men något i hennes bestämda min får honom att tveka. Han hör röster från korridoren och förstår att Jesper och Annika är på väg in. Magnus väljer att avvakta för att se deras reaktion.

Dörren till kontoret slås upp och Jesper slänger ifrån sig en trunk med innebandyklubbor in under herrbetjänten så Magnus rock glider av galgen. Sitt, sitt, hojtar han när Magnus gör en ansats att resa sig. Jag fixar det, ingen fara. Annika går direkt till sitt bord, morsar på Magnus och nickar artigt åt Margareta som fortfarande är koncentrerad i sin rättning. Magnus kikar på Annika för att se hur hon reagerar. Hennes bord står så till att hon kan tro att Margareta har en ärmlös topp eller nåt.

Jesper har riggat upp herrbetjänten, tagit en mugg kaffe, en tidning och stegar bort till sig. Magnus håller andan. Morning Maggan, tjoar han men ger ingen min av att reagera på något ovanligt. Magnus inser att han stirrar in i en svart skärm. Han har inte kommit sig för att slå på datorn. Han sneglar mot Jesper som satt sig med tidningen och koppen. Han borde se Margareta i helfigur nu. Jesper plockar bland sina papper, reser sig och går bort till den nakna kvinnan. Magnus vågar inte andas. Jag ska inte störa, säger Jesper och sträcker sig över Margareta efter en häftapparat. Jag tar den här en stund om det är Ok?

Artikeln publicerades 11 december 2013 och är skriven av .

Rekommenderas för dig

Läs vidare