Första plats – Strömbrytaren av Philip Birk

Ett självmordsbrev. Det var den första tanken som slog mig när vi hittade lappen. Min andra tanke gick till Ibrahim. »Fy fan« sa David. Han hade hjälpt mig hissa ned Leifs kropp från elljusen som omgärdade Påskbergsvallens A-plan. »Satan vad han ser ut.« Jag tror inte att David hade sett en död man förut. Något med sättet han rörde sig kring kroppen sa att det var första gången.

Leifs ansikte var mer svullet än vanligt: kapillärerna hade sprungit läck för att bilda ett rotliknande spår av blått blod under huden. »Du kände honom va?« Jag undvek att möta Davids blick. Höll ögonen på fotbollsplanens höstgula matta. »Nä« ljög jag. »Eller kände och kände. Vi jobbade ihop ett tag.« Men nu skulle vi aldrig göra det igen. Det blev tyst en stund. Efter några minuter hörde vi ambulansen köra in på parkeringen bakom läktaren. Inga sirener. »Var det innan Ibrahim?« frågade David. »Ja.« ljög jag igen. »Det var innan Ibrahim.«

Jag hällde upp en whiskey. För stor för en tisdag. För liten för en död kollega. Medan jag smuttade på den tänkte jag på Ibrahim. Fick en brännande känsla i maggropen, en som jag visste att jag inte kunde skylla på spriten. »Nu släcks lamporna« hade det stått på lappen. Inget mer. Inga förklaringar. Tur att Leffe varit en sån idiot att han aldrig lyckats skaffa varken fru eller barn. Ingen skulle sakna honom. Inte ens jag. Jag hällde upp en whiskey till. Det hann bli ett gäng innan jag släckte och gick och la mig. Jag tappade räkningen.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades Publicerad 11 oktober 2017 och är skriven av .