2:a plats: Efterlämningar av Joakim Burholm

Linn sitter i skräddarställning på vardagsrumsgolvet bland spikar, spån och golvlister. Det är med kalla händer som hon varsamt håller polaroidbilden i kanterna. Den låg inkilad i en glipa mellan golvlisten och väggen. Hon kan känna sin egen puls. Det är en bild av en död kvinna. Det är svartvitt och dåligt upplyst men det syns tydligt att det är en kvinna som ligger där naken på en en blodig presenning. Båda hennes armar är avsågade. Kvar är två stumpar av koagulerat blod. Ansiktet är svullet och har en mörkare nyans än resten av kroppen. Hennes hals ser ut att vara åtstramad som om något sitter väldigt tajt om den. Vid en närmare anblick ser kvinnan ut att vara strypt med ett buntband.

Linn reser sig. Hennes mun är torr. Det känns som att hon ätit bomull i hela sitt liv. Hon tar ut en flaska bordsvatten ur kylskåpet och dricker nästan hela i ett svep.

Var ringer man? tänker hon. 112 eller? Fast det här är väl ingen nödsituation? Människan på fotot är ju redan död. Är 114 14 dygnet-runt-öppet eller måste hon vänta till imorgon?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades Publicerad 30 november 2017 och är skriven av .