Novelltävlingen på temat »Djupt vatten« – 1:a plats: Ur vassen av Amanda Almroth

Du sa ingenting medan vi puttade ut båten ur vassen. Istället vadade du ut tills vattnet nästan nådde dig upp till midjan, men du hade badbyxorna på dig så det gjorde ingenting. Jag såg på dig att du inte var rädd för att sjunka ned i den mjuka, illaluktande bottnen som slöt sig om ens fötter likt kvicksand. Du är inte heller den som är rädd för allting man inte ser men som rör sig och slingrar genom det täta sjögräset. Istället biter du ihop käkarna och fortsätter röra dig stadigt framåt, till och med efter att jag tagit mig i och det bara är du som skjuter på.

Jag sätter mig i den spetsiga fören och väntar på dig. Du tycker inte om när man räcker dig handen och drar. Istället tar du sats och häver dig så att allting gungar och ryggsäcken nästan faller i vattnet.

Jag har tagit på mig mormors stora, slokande trädgårdshatt utan att fråga om lov. Den skyddar så bra mot solen och jag är rädd för att bränna mig. Jag spänner flytvästen lite hårdare runt min bröstkorg. Det är många som har drunknat här ute. Oftast för att de har varit lite för fulla men också för att de inte haft någon flytväst på sig. Därför är det viktigt att den också sitter ordentligt. Du har inte ens stängt dragkedjan som man verkligen ska göra, utan låter flytvästen hänga öppen. Jag tänker att jag inte ska säga någonting, för du kommer bara att skratta åt mig. ”Du är för ängslig” säger du och räcker ut tungan åt mig när jag påpekar att molnen vid horisonten är askgråa. Inte vill du heller ha någon hjälp att ro fast jag vet hur tung träbåten är, utan säger bara åt mig att sätta mig så att jag inte trillar i.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades 23 augusti 2018 och är skriven av .